Carpații Romaniei sunt o poveste care merită răsfoită filă cu filă. Sunt Alexandru Ioan Rău din Sibiu și iubesc mai mult ca o pasiune drumețiile montane. Sper să vă pot împărtăși și vouă această bucurie, să călătoriți pe potecile Carpaților Românești descoperind una dintre cele mai frumoase și accesibile bucurii pe care ni le oferă natura țării noastre. De la copii, nepoți, bătrâni, oameni de toate vârstele peisajul pitoresc al munților României vă invită numaidecât să le descoperiți tainele ascunse într-un mic efort care nu vă va dezamăgi niciodată.
CĂLĂTOR PE POTECILE CARPAŢILOR
INTRODUCERE ÎN LUMEA FASCINANTĂ A CARPAȚIILOR ROMÂNIEI -PARTEA A XIII-A. PATRULATERUL MERIDIONALILOR -ÎMPĂRĂȚIA FĂGĂRAȘULUI

INTRODUCERE ÎN LUMEA FASCINANTĂ A CARPAȚIILOR ROMÂNIEI -PARTEA A XIII-A. PATRULATERUL MERIDIONALILOR -ÎMPĂRĂȚIA FĂGĂRAȘULUI

Patrulaterul Meridionalilor -Împărăția Făgărașului

  • Făgăraș prietene drag
  • Iți transmit un gând duios
  • Doamne cât ești de frumos
  • Toamna blândă se așterne
  • Peste plaiuri sibiene
  • Razele încet coboară
  • Crestele iți înconjoară
  • Dar tu mândru vei rămâne
  • Peste a timpului chemare
DSC_0045
Creasta masivului Făgăraș văzută de pe podul Gării din municipiul Sibiu într-o frumoasă după amiază de septembrie
arata_img
Municipiul Sibiu străjuit de  creasta Făgărașului
Cum poate fi descris mai frumos masivul Făgăraș cu crestele sale dăltuite în văzduhul soarelui care m-au fascinat încă din fragedă copilărie,  dacă nu ca o cunună de munţi, ca ziduri de cetate, ce  domină parcă prin imensitatea lor colosală șesul depresiunii Sibiului și al Făgărașului. Priviți de acolo de jos ei par monumentali înalți de netrecut; piscurile lor se ridică până-n vârful cerului, iar în marea majoritate a anului sunt  acoperiți  cu scufii de gheaţă, neprietenoasă. Mai tineri ca vîrstă, înfăţişarea lor e zveltă, variată, vioaie.
O, voi, povârnişuri scăldate în raze
Cu sate pe poale, cu neaua pe piscuri,
Chemaţi să mă-ntâmpine-n dragul lor cântec
Izvoarele toate, pădurile toate…
Vă vine prietenul munţilor !

Imensa culme a Făgărașului cu o lungime în linie dreptă de cca.70 km și o lățime de cca.40 km, este alcătuită dintr-o mulțime de piscuri și creste aliniate într-un front alpin cuprinzând opt din cele 14 vârfuri ale munților României care depășesc 2500 m.  Aici se înalță semețul Moldoveanu (2544m.), stihiile Negoiului (2535m.), imensitatea vârfului Viștea Mare (2527m.), Lespezi (2522m)., Cornu Călțunului (2510m.), Vânătoarea lui Buteanu (2507m)., Hârtopu (2506m.) și Dara (2500m.), și încă 42 de vârfuri cuprinse între 2400 și 2500m.

DSC03045
Vârful Moldoveanu văzut de pe vârful Viștea Mare
Picture Geani 605
Vârful Negoiu văzut de pe traseul de creastă ce duce spre Strunga Doamnei
DSC03025
Vârful Viștea Mare văzut de pe traseul creastă din dreptul Ferestrei Ucișoara
Picture Geani 597
Vârfurile Lespezi și Cornul Călțunului văzute de pe traseul de creastă ce duce la Strunga Doamnei
DSC02623
Vârfurile Vânătoarea lui Buteanu în stânga și Capra în dreapta surprinse de pe vârful Iezerul Caprei

Continuând lista extremelor, aici este cea mai densă rețea hidrografică din țară (peste 0.8 km/kmp). Aici, în căldarea glaciară Hărtopul Leaotei se află lacul situat la cea mai mare altitudine din țară: Lacul Mioarelor la 2282m!  Cel mai întins lac glaciar din Făgăraș este Bâlea, cu o suprafață de 4,65 ha. Cel mai adânc lac glaciar cu 15,5m este Lacul Podragu.

DSC02544
Lacul glaciar Bâlea surprins în apropiere de șaua Paltinu
DSC02951
Lacul glaciar Podragu surprins în apropiere de șaua Podragu

Masivul are o climă aspră, cu caracteristici subpolare. Temperatura scade cu creșterea altitudinii. Valoarea medie anuală a crestei atinge -2 grade Celsius. Temperatura variază între +20 și -38 grade Celsius. Sunt rare zilele când deasupra Făgărașului cerul este complet senin. Masivul își formează și nori proprii! Aici sunt înregistrate cele mai mari valori ale precipitației, ajungând la 1400 mm/an. Iarna se produc multe avalanșe, care fac imposibilă inclusiv circulația pe drumul alpin, Transfăgărășan, care din 1974 traversează masivul. Dar tot aici, și numai aici poți avea parte de un spectacol fascinant al vâltorii cețurilor, care amplifică la dimensiuni fantastice abisurile, acordând contururi mirifice crestelor, și printr-o nișă formată în ceață îți arată verdele pajiștilor care se scaldă în lumina de aur a soarelui. De-a lungul anilor cabanele și refugiile apar și dispar, dar toate sunt repere pentru traseele marcate. Legendare sunt însă și vor rămâne pretutindeni în sufletul și inima montaniarzilor făgărășeni cabanele Suru, Bârcaciu, Negoiu, Bâlea, Podragu și  Sâmbăta locul atâtor amintiri frumoase și trăiri intense.

Picture 269
Cabana Suru
Picture Geani 257
Cabana Bârcaciu
Picture Geani 385
Cabana Negoiu surprinsă în urcuș spre vârful Șerbota
DSC02470
Complexul de cabane Bâlea
DSC02917
Cabana Podragu
DSC03174
Valea Sâmbetei și cabana Sâmbăta

La planificarea unei drumeții în Făgăraș nu poți evita o mare dilemă: să mergi din cabană în cabană, sau să cari totul în spinare. Cabanele sunt la 1500 m, iar rucsacurile sunt grele…deci fiecare trebuie să își  aleagă varianta cea mai potrivită, fiindcă Făgărașul așteaptă orice turist dornic să îi exploreze semețiile , cu amintiri care garantat nu se uită o viață întreagă.  Ca și localizare Munții Făgăraș se află în Carpații Meridionali, spre E-V, având o lungime de 70 km și o lățime de 40 km, întinzându-se pe o suprafață de 2000 kmp, reprezentând astfel cel mai puternic masiv alpin din munții României. La vest se învecinează cu defileul Oltului, la est cu Piatra Craiului, la sud-est cu Munții Iezer-Păpusa, la nord-est cu Masivul Taga și Perșanii sudici, la nord cu șesul Țării Oltului, iar la sud se învecinează cu Culoarul Loviștei. Din punct de vedere al reliefului Munții Făgăraș sunt formați dintr-o mulțime de piscuri și creste aliniate, care coboară către extremități sub 2000 m.,  către defileul Oltului și depresiunea Dâmboviței. Peste 20 de vârfuri cu înălțimi mai mari de 2000 m se află între Suru si Ludișor, dintre care unele depășesc 2500 m: Moldoveanu – cel mai înalt, Negoiu, Vânătoarea lui Buteanu, Lespezi, Dara.
Muchiile dinspre nord sunt scurte, puternic înclinate și se pierd în șesul Țării Oltului, iar muchiile dinspre sud coboară în ulucul depresionar al Loviștei. Relieful glaciar (impresionant, înalt, cu ghețuri, zăpezi și geruri) și relieful fluvio-torențial (monoton, moderat, domol) se găsesc în plan vertical. Relieful glaciar al Munților Făgăraș, datorită înălțimilor mari, are o largă varietate de forme glaciare foarte bine conservate. Văile dintre Suru și Berivoiu sunt lărgite, în formă de U si adâncite de ghețari, de-o parte si de alta a crestei principale. Crestele ascuțite ale Făgarașilor și abrupturile stâncoase sunt rezultatul activității ghețarilor. Într-un contrast izbitor cu relieful glaciar, apare cel fluvio-torential, în care văile se îngustează brusc, versanții sunt tot mai puțin stâncoși, iar custurile dispar, relieful continuându-se cu pajiști largi și păduri.
Pe plan transversal, din vârful muntelui până în șesul Țării Oltului povârnișul coboară cu peste 2000 metro pe mai puțin de 10 km., pe orizontală. De exemplu Colțul Viștei Mari are 2527 m. iar în Vistisoara altitudinea coboară până la 600 m. Prin acest relief Făgărașul este unic și inegalabil în România dezvăluind ferestre de o neasemuită frumusețe, punți de legătură inefabile cu văile ce  pătrund adânc înspre creasta lor: Fereastra Avrigului, Fereastra spre Porumbacu, Fereastra Bâlei și spre Cârțișoara, Portița Arpașului, Fereastra Ucei, Portița Viștei, Fereastra Mică și Mare a Sâmbetei.

Picture Geani 353
Fereastra Avrigului
Picture Geani 370
Fereastra spre Avrig în stânga și Porumbacu în dreapta
DSC02526
Fereastra spre Cârțișoara
DSC02640
Fereastra Bâlea și Bâlea Cascadă
DSC02872
Portița Arpașului
DSC02969
Fereastra Ucea
DSC02999
Portița Viștei
DSC03158
Fereastra Mică a Sâmbetei
DSC03175
Fereastra Mare a Sâmbetei

Străbătând crestele munților Făgăraș împărtășești sentimentul că  răsfoieşti  parcă pagini  din vâltoarea neamului; că ești în măsură să  cunoști sufletul și energia poporului român. Te recreezi dar și înveți în același timp. Nu e pisc mai răsărit de unde privirea să nu se rotească peste zarea întinsă, de unde răsar amintirile zbuciumului neamului nostru și prin ele speranța biruinței din viitor, cum am biruit și în trecut. Potecile care ne duc prin Făgăraș nu ne urcă numai spre seninul cerului curat, spre îngenunchierea în fața ademenirilor naturii. Prin locul, unde sunt aşezați, adaugă acestei ideale preocupări de satisfacerea frumosului și gândul la noi, la soarta noastră ca popor, aşezat în zeliştea vânturilor. Munţii Făgăraș au fost și vor rămâne ai noştri, toți, în lungul și latul lor, oricare au fost granițele trecătoare trase peste ei de nefericita istorie. În tot cuprinsul lor nu se aude decât vorbă și cântec românesc. Făptura lor, sufletul lor oglindesc viața sufletească a neamului în mijlocul cărora se înalță, drept zid de susţinere al întregului pământ românesc. Stâncile nu par mute în frumusețea lor sălbatică; şuierul crestelor cântă doina, aleanul sufletului românesc; şopotul izvorului răcoritor îi ţine isonul.

  • Din vârfuri unde-s regine furtuna şi cremenea
  • Din codrii cu feciorelnice poieni
  • V-aţi înălţat năpraznic şi aspri, asemenea
  • Uraganului, carpatini făgărăşeni.
  • Adânc în morminte străbunii se zbat şi ne cheamă,
  • N-au linişte morţii acestui popor.
  • Chemarea dreptăţii răsună din tulnic de-aramă
  • Şi-o poartă şi muntii cu freamătul lor. (Fragment din imnul Carpatinilor Făgărășeni)

Pășind pe potecile Făgărașului merită să ne amintim și să aducem un pios omagiu Grupului Carpatin Făgărașan  care a opus o  memorabila rezistență în anii comunismului, o rezistență dârză ancorată în tradițiile spirituale ale neamului românesc, poate o ultimă lecție de extraordinar curaj încununat cu sacrificiul suprem predat nouă românilor în plin regim totalitar.  Ca urmare a arestărilor masive din 1947, care au afectat în mod special sute de studenți, militari și țărani din regiunea Făgăraș, toți cei care au scăpat cu viață au format Grupul Carpatin Făgărășan. Longevitatea grupului de circa  9 ani s-a explicat prin organizarea sa de tip militar și prin tactica utilizată. Nu exista o centralizare geografică sau un cartier general, zona de intervenție fiind foarte largă, mobilitatea fiind sporită iar totul era făcut în așa fel încât să surprindă inamicul și să facă cercetările cât mai dificile. Folosind tactici de gherilă și despărțindu-se în mod regulat în grupuri mici, pentru a-și crește șansele de supraviețuire, Grupul Carpatin de Rezistență Națională Armată era cunoscut în special datorită supraviețuirii șefului său, Ion Gavrilă Ogoranu. Dintre cei douăzeci de tineri care vor alege să își sacrifice tinerețea și viața socială pentru a lupta pentru libertate, doar doi vor supraviețui în fața Securității. Majoritatea vor fi împușcați în timpul ciocnirilor cu Securitatea, sau vor fi trădați de apropiați ori de agenți infiltrați. „Pe potecile munților, acest grup de tineri n-a purtat numai arme. Alături de onoarea, mândria și conștiința libertății neamului nostru, alături de durerea ceasului de față, în inima și crezul nostru am purtat ca o povară scumpă visuri, doruri și gânduri izvorâte și călite în dragostea pentru neamul nostru, pentru vremurile ce vor să vie.” (Testamentul Grupului Carpatin Făgărășan întocmit pe muntele Buzdugan, în Săptămâna Mare a anului 1954). Dacă azi ar fi iar începutul luptei, am proceda la fel. Nu ne-am făcut nici o iluzie în intervenţie străină şi de aceea moralul îl avem acum ca şi la început. Orice soartă ne va da Dumnezeu, suntem siguri că din jertfa şi truda noastră va ieşi un viitor mai bun al acestui neam. Am simţit puterea lui Dumnezeu de atâtea ori, în ocazii unde slabele noastre puteri pământeşti ne-ar fi dus la moarte sigură. Cîteva gânduri pentru cei ce vor supravieţui. Nu uitaţi că rădăcinile neamului şi speranţa lui e tineretul din şcoli, din fabrici şi din sate. Sunt atâtea suflete mari între aceşti tineri. Nu vă închinaţi materiei. Nu se poate sluji la doi domni. Nu vă încurcaţi, camarazi, sufletul în mărăcinii avuţiei. Îl veţi pierde.  Ce nu zideşte sufleteşte, nu e artă. De-am fi avut în țară o altă artă şi cultură, nu putregai, astăzi ar fi munţii plini de tineret. Dragi camarazi care veţi supravieţui, am fi dorit atît de mulţ să lucrăm împreună pentru acest neam. Dar căutaţi-ne în cîntecele şi sufletul vostru. Vom fi cu voi. Trăiască neamul românesc veşnic biruitor”  (Extras din testamentul lui Ion Gavrilă Ogoranul – liderul rezistenței armate din munții Făgărașului). Poate că ar trebui să reflectăm la aceste cuvinte și sfaturi ce au fost și rămân încă de actualitate. Eroismul lor poate fi un mesaj pentru noi generațiile viitoare, sunt mărturii vii a unei rezistențe născute cu mult înainte de Revoluția maghiară sau Primăvara de la Praga dar peste care am lăsat cu nepăsare să se aștearnă praful gros al uitării.

Vremea luptelor amare a trecut iar astăzi ca și ieri Făgărașul a rămas același.  Cu vârfurile ascuțite scărmănând cânepa norilor cenușii, crestele Făgărașului se semețesc spre ceruri cu mândria celor mai înalte culmi ale Carpaților noștri. Făgărașul are un magnetism anume,  nu există împătimit al muntelui care să nu-și fi dorit să-i străbată potecile și să-i calce pășunile înalte, de dincolo de nori. Și chiar dacă ai merge pe drumul muncit al Transfăgărășanului, pe serpentinele lui întortochiate, și tot ai rămâne impresionat de măreția și grandoarea sa.

DSC02640
Viziune cu Transfăgărașanul, Bâlea Cascadă și depresiunea Făgărașului surprinse de pe vârful Iezerul Caprei

Însă dacă îl străbați cu pasul, cunoașterea e alta. Îți vei aminti de fiecare urcuș, de fiecare șa mai domoală sau mai abruptă, de fiecare colț de stâncă de care te-ai agățat anevoios, de pădurile de fagi, molizi sau brazi albi pe care le-ai străbătut, de lacurile în care se oglindesc vârfurile golașe, de izvoarele de la care ai luat apă ori de pârâurile săltărețe peste care ai sărit cu agilitatea caprelor negre. Căci Făgărașul înseamnă aventură. O aventură carpatică pe care cu greu o poți uita. Venind aici deschizi o poartă. Și e mai ademenitoare ca poarta ce se deschidea spre tărâmul tinereții fără bătrânețe și vieții fără de moarte. Fiindcă atât de fascinat e totul, încât parcă n-ai mai vrea să cobori jos, printre oameni. Pe partea sudică a crestei rămâi uimit de imensitatea ținutului muntos: numai munți cât vezi cu ochii. Din punct de vedere longitudinal Masivul Făgaraș se vede ca un zid imens de piatră care coboară către extremități, sub 2000 m altitudine. Aici întâlnim vârfuri cu altitudini peste 2400 – 2500 m.
Sectorul central al Făgarașilor se împarte în sectorul glaciar de est (între Fereastra Mare a Sâmbetei și Muntele Buzduganu) și sectorul glaciar de vest (între Șaua Scării și  Tarnița Apei Cumpănite). Aici doar Dara ajunge la 2500 m, iar peste 2400 m vârfurile: Ciortea si Boiu (către vest), Urlea, Iezerul, Fundul Bandei și Mușetescu (către est). Suprafața totală acoperită de munții Făgăraș este peste 2.400 km², fiind, spre comparație, de circa 7,5 ori mai mare decât a munților Bucegi. Pe cuprinsul întinderii masivului Făgăraș se găsesc 8 vârfuri de peste 2.500 de metri: Moldoveanu cu 2.544 m, Negoiu cu 2.535 m, Viștea Mare cu 2.527 m, Călțun-Lespezi cu 2.522 m, Vânătoarea lui Buteanu cu 2.507 m, Cornul Călțunului 2.510 m, Hârtopu cu 2.506 m,  Dara  cu 2.501 m. Există, de asemenea, 42 de vârfuri având peste 2.400 m și mai mult de 150 de vârfuri de peste 2.300 m. Aceste vârfuri sunt separate între ele prin șei adânci, unele coborând până sub 2000 m altitudine (Curmătura Zârnei: 1.932 m). Această densitate de culmi, abrupturi, vârfuri și înălțimi, i-au atras masivului și denumirea de Alpii Transilvaniei, expresie atribuită savantului francez Emmanuel de Martonne. Din creasta masivului se desprind către nord și sud, ca niște puternice contraforturi de piatră, un mare număr de spinări prelungi (picioare de munte) dispuse aproape perpendicular pe creastă. Ele au lungimi și mai ales înfățișări diferite, după cum sunt orientate spre nord sau spre sud. Ramificațiile nordice sunt în mare parte abrupte și stâncoase în apropierea crestei, domolindu-se numai sub mantia pădurilor de conifere, care apar imediat ce înălțimea scade sub 1.700 m. O altă caracteristică a acestor ramificații constă în aspectul lor de muchie foarte îngustă și pe alocuri zimțată (de exemplu Muchia Albota). În contrast izbitor cu ramificațiile nordice, spinările ce se desfac din creastă spre sud (Muntenia) sunt mai lungi și mai domoale, în parte acoperite de pășuni întinse. Creasta principală și ramificațiile nordice ale Munților Făgăraș sunt supuse acțiunii curenților, precum și dezagregărilor produse de îngheț și dezgheț, formează în unele locuri custuri foarte înguste, șei crenelate, cum sunt: Portița Arpașului cu Fereastra Zmeilor, șeile dintre văile Șerbotei (nord), izvoarele Scara și Negoiu (sud). O altă caracteristică a acestor munți o constituie numeroasele circuri glaciare, precum și lacurile alpine situate la mari altitudini. Unele din aceste lacuri sunt alimentate de izvoare subterane. Văile care coboară către nord (Transilvania), urmează în marea lor majoritate o direcție aproape perpendiculară față de linia crestei, iar apele lor sunt silite – din cauza pantei foarte înclinate – să coboare în salturi, formând numeroase cascade. Printre văile cele mai pitorești se numără: văile Moașei, Șerbotei, Bâlei, Brezcioarei, Ucei Mari și Ucișoarei, Sâmbetei. Rezervațiile naturale din masivul Făgăraș sunt puține față de bogăția de plante endemice și de arii peisagistice splendide. Printre acestea enumerăm:

  • Golul alpin și lacul Bâlea. Având o suprafață de 120,45 ha, rezervația cuprinde un teritoriu străjuit la sud de vârfurile Vânătoarea lui Buteanu (2.508 m), Capra (2.450 m) și Paltinu (2.480 m), pe flancul vestic de Muchia Buteanu, iar pe cel estic de Muchia Bâlea. Rezervația include în circul glaciar Bâlea, lacul glaciar cu același nume, cel mai mare lac glaciar al Munților Făgăraș.
DSC02639
Viziune cu Lacul Bâlea surprins de pe vârful Iezerul Caprei
  • Rezervația Arpășel. Având o suprafață de 736 ha, rezervația Arpășel este situată pe versantul nordic al Munților Făgăraș, cuprinzând etajul alpin, subalpin și montan superior, de la 2.500 m la 1.000 m altitudine.
  • Calcarele de la Turnu Roșu. Aflată în apropierea localității Turnu Roșu, cuprinde o fâșie de calcare suprapuse pe șisturi cristaline. În aceste calcare sunt incluse bogate depozite de fosile, interesante din punct de vedere științific.

Din punct de vedere geologic Munții Făgăraș sunt constituiți în totalitatea lor din roci metamorfice, denumite șișturi cristaline. Distribuția generală a diferitelor varietăți de roci este în fâșii orientate de la est la vest.Cea mai sudică este formată din gnaisuri: roci de culoare deschisă, dure, în care benzi albe de cuarț  și feldspat alternează cu benzi întunecate de mică neagră. Aceste gnaisuri se pot urmări din Valea Oltului, la Robești, prin localitatea Cumpăna pe Argeș (de unde își trag și numele de „gnaisuri de Cumpăna”), ajungând apoi să taie Creasta Muntelui Oticu (care unește Vârful Brătilei cu Muntele Iezer), în locul numit Colții Cremenii. Mai departe, spre est, ele urmează versantul sudic al Dâmboviței, apoi o traversează și, prin Muntele Lerescu, ajung în Valea Bârsei la Rudărița, de unde se îndreaptă spre nord-est, către localitatea Holbav. La nord de această fâșie a gnaisurilor de Cumpăna-Holbav urmează o a doua, formată din roci puternic șistoase și lucioase, ce se găsesc alături de cuarț: sunt micașisturile, în constituția cărora intră uneori și nodule roșcate-închis de granați. Alternând cu aceste micașisturi, care ocupă toată creasta principală, apar, în special, în partea de vest a Munții Făgăraș, amfibolite (roci de culoare închisă datorită predominanței unui mineral negru-verzui din grupa amfibolilor și calcare cristaline albe (de exemplu: marmurele din Fereastra Zmeilor, din Valea Moașa Sebeșului, Piatra Albă, Muntele Albota, Valea Brezcioarei. Ultima zonă, cea mai dinspre nord, formează o parte din versantul nordic al masivului muntos. Sunt roci mai slab metamorfozate decât cele amintite și anume șisturi argintii sau verzui, cu luciu mai puțin pronunțat. Intercalațiile de calcare sunt în această zonă mai rare. Toate rocile enumerate, care formează Munții Făgăraș, nu apar la lumină decât în anumite puncte, acolo unde ele nu sunt ascunse de solul vegetal. Blocul cristalin al Munțiilor Făgăraș a început să se ridice față de relieful înconjurător la începutul erei terțiare. Ca și întregul lanț al Carpaților Meridionali, ridicarea a avut loc în trei etape succesive (în Eocen, în Miocen și în Pliocen). În fiecare din aceste etape s-au creat platforme de eroziune, ce se mai recunosc astăzi pe creste sub forma unor suprafețe aproape plane, fracționate de văi (de exemplu: creasta principală în Vârful Brătilei și în Vârful Comisul).

Lunga epopee a traversării crestei Făgăraşului nu poate începe decât de aici din şesurile Ţării Oltului, ţinut de o mare frumuseţe,  bogăţie istorică şi culturală cu salba sa de sate şi oraşe care mai de care felurite prin tradiţii şi obiceiuri, cele mai importante fiind Turnu Roşu, Racoviţa,  Sebeşul de Sus ,  Sebeşul de Jos, Avrig, Scoreiu, Porumbacu de Jos, Porumbacu de Sus, Săcădate, Cârţa, Cârţişoara, Arpaşul de Sus, Arpaşul de Jos, Victoria, Ucea, Sâmbăta de Sus, Sâmbăta de Jos, Viştea de jos, Viştişoara, Lisa, Făgăraş, Berivoi, Ileni, Breaza, Şercaia şi Şercăiţa. Ţara Făgăraşului sau Ţara Oltului, o depresiune întinsă pe direcţia est-vest pe cursul mijlociu al râului Olt sub forma unei fâşii de 83 km lungime şi lăţimi de 12-19 km, îşi întâmpină vizitatorii cu nenumărate locuri demne de popasuri îndelungate. Din sud, de la crestele celor mai înalţi munţi din ţară, şi până în nord, relieful variat, cu păduri de foioase şi pajişti pline de verdeaţă scăldate de numeroase ape, a oferit dintotdeauna cadrul natural propice pentru condiţii bune de viaţă.

Picture 286
Viziune  asupra depresiunii Făgăraşului cu localităţile Sebeşul  de Sus în  stânga şi Şebesul de Jos în dreapta surprinse în urcuş spre Şaua Suru 
Picture 351
Viziune asupra depresiunii Făgăraşului  cu localitatea  Avrig pe traseul de creastă în apropiere de lacul Avrig
Picture Geani 377
Viziune asupra depresiunii Făgăraşului cu localităţile Avrig în stânga şi Porumbacu în dreapta în apropiere de vârful Scara
Picture Geani 819
Viziune asupra depresiunii Făgăraşului cu localităţile Cârţişoara în stânga şi Arpaşul de Sus în dreapta surprinse în  apropiere de căldarea Bâlea 

Deloc de mirare aşadar că zona a fost locuită din vremuri preistorice, după cum o dovedesc descoperirile arheologice, care confirmă continuitatea vieţii pe aceste meleaguri şi sub ocupaţia romană şi în perioada marilor migraţii. Totuşi, Ţara Făgăraşului este atestată documentar abia în prima jumătate a secolului al XIII-lea, mai precis în 1223, printr-un act al cancelariei regale maghiare a lui Andrei II referitor la dotarea mănăstirii cisterciene Cârţa cu un domeniu în perioada 1205-1206. Din acelaşi înscris aflăm de instaurarea de taxe vamale pentru cavalerii teutoni ce treceau munţii, precum şi că populaţia românească era organizată într-un voievodat numit Terra Blacorum (Ţara Românilor). În fine, o legendă a cărei realitate istorică se plasează undeva în jurul anului 1290 povesteşte despre voievodul făgărăşean Negru Vodă sau Radu Negru care a descălecat la Câmpulung, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte sau Curtea de Argeş. Legenda despre Negru-Vodă, „întemeietor” al Țării Românești, este similară cu cea a voievodului Dragoș, „descălecătorul” Moldovei. Potrivit tradiției populare, păstrată în Muscel, trăia pe vremea tătarilor, peste munți, în Țara Făgărașului, un român viteaz, frumos și înțelept. El a strâns în jurul lui mai mulți voinici, cărora le-a vorbit despre suferințele îndurate de pe urma tătarilor de frații lor de dincolo de munți. După ce au chibzuit îndelung, ei au hotărât într-un glas să vină în sprijinul acestora; au trecut munții și au ajuns la Câmpulung. Era într-o zi de sărbătoare. Lume multă era adunată aici. Sosirea lor a produs o mare bucurie și ei nu s-au mai îndurat să-și părăsească frații. S-au așezat la Câmpulung și s-au pregătit de luptă cu tătarii. Cu prilejul târgului de Sfânt Ilie, în timp ce, încărcați de prăzi, tătarii se veseleau, au fost atacați de Negru-Vodă; mulți tătari au fost uciși, iar cei rămași în viață, alungați din țară. „Pe urmă, Negru-Vodă a început să așeze lucrurile în țară; a făcut cetăți, mănăstiri, sate și orașe pe la toate poalele munților și pe văile râurilor”.  Poate că legenda se împleteşte cu adevărul însă cu certitudine în  secolele XIV-XV multe sate făgărăşene româneşti sunt menţionate pentru întâia oară în actele unor domnitori munteni precum Mircea cel Bătrân, fapt ce demonstrează autonomia lor pronunţată. Din veacul al XVI-lea ţinutul va trece însă în posesia voievozilor şi principilor Transilvaniei şi va deveni cel mai mare domeniu feudal al acestora, fortificat prin zidurile masive de apărare ale cetăţii de la Făgăraş.  La sfârşitul veacului al XVI-lea Mihai Viteazul, conştient de poziţia strategică a domeniului, îl va folosi ca reşedinţă temporară şi loc de refugiu. Odată cu intrarea Transilvaniei sub dominaţia Habsburgilor, situaţia populaţiei româneşti ortodoxe din zonă s-a înrăutăţit. Graţie  domnitorului muntean Constantin Brâncoveanu care  a cumpărat sau moştenit în zonă mai multe sate şi a sprijinit activ ortodoxia românească împotriva calvinismului şi mai ales a catolicismului agresiv practicat de autorităţile imperiale austriece s-au putut  ridica patru biserici emblematice pentru  ţinutul Făgăraşului, la Sâmbăta de Sus, Făgăraş, Poiana Mărului şi Ocna Sibiului. De altfel, în toată perioada secolelor XVII-XVIII între românii din Ţara Făgăraşului şi cei de peste munţi s-au păstrat legături strânse, încurajate şi de proprietăţile deţinute în Transilvania de mulţi boieri munteni. În jurul anului 1750, nu mai puţin de 37 de mănăstiri şi schituri ortodoxe existau în Ţara Făgăraşului şi toate au fost distruse din ordinul împăraţilor habsburgi începând din 1761-1762, odată cu acţiunile întreprinse de Adolf Nikolaus von Buccow, comandant militar şi guvernator al Transilvaniei. O perioadă grea faţă de care însă spiritul dârz şi luptător al carpatinului făgăraşan nu a cedat păstrând în adîncul sufletului credinţa şi spiritualitatea ortodoxă dobândită din moşi strămoşi. Adolf Nikolaus von Buccow este un nume de tristă amintire, un personaj sinistru care a lovit în tradiţiile spirituale româneşti.  De atâta jale şi prăpăd cât a făcut în nordul Moldovei lacrimile locuitorilor de acolo nu s-au stins iar această regiune ruptă mişeleşte de către austrieci din trupul Moldovei istorică a fost aureolată cu tristul său renume de Bucovina.

  • Cine a făcut hora în deal?
  • Slugile lui Brukenthal.
  • Cine a făcut hora în vale?
  • Slugile măriei sale.
  • Noi, țăranii de la munte
  • N-avem nici găini prin curte.
  • Noi țăranii de la sate
  • Ziua, noaptea noi muncim
  • Numai birtul să plătim.
  • Vai de noi ce am ajuns
  • N-avem nici mălai de-ajuns
  • De-om mânca frunză de fag
  • Nu mai vrem să fim iobagi!
  • A sosit ziua măi frate,
  • Să ne facem noi dreptate!
  • Decât slugă la ciocoi,
  • Mai bine ciobani la oi.
  • Decât slugă la pământ
  • Mai bine toți în mormânt!

Cred că Samuel von Brukenthal se întoarce în mormânt auzind această poezie care încă se mai rosteşte pe plaiurile localităţilor din Sebeş-Olt, dar atât Samuel cât și poezia fac parte din istoria acestor locuri. Sebeșul de Jos și Sebeșul de Sus sunt două sate aflate la poalele munților Făgăraş în zona de confluenţă a depresiunii Sibiului cu depresiunea Făgăraşului. Marea aventură spre creasta Făgăraşului poate  începe şi  de aici din locul în care Oltul neclintit în hotărârea sa de milenii încoace îşi întoarnă calea cu 90 de grade avântându-se năvalnic spre plaiurile Olteniei.

Picture 235
Crestele Făgăraşului văzute din dreptul localităţii Sebeşu de Sus

Sebeșul de Sus este satul cu mai mulți locuitori decât Sebeșul de Jos, 738 persoane arată un recensământ mai vechi. Satul aparține de comuna Racovița care nu se află departe de Avrig. Istoria satului începe în secolul XVI, iar biserica istorică Sfinții Apostoli Petru și Pavel construită în stil bizantin în 1760 este bijuteria satului și în prezent.

Picture 291
Belvedere cu localitatea Sebeşu de Sus în urcuş spre Şaua Suru

Satul este mai lung decât lat cam așa sunt satele de munte construite în văi. În trecut drumul era pietruit iar în  prezent este  asfaltat. La ieșirea din sat direcția spre munte se observă după  pensiunile turistice dar și traversând o  mulțime de cabane private. După părăsirea zonei de pensiuni și cabane,  traseul te îndrumă înspre Valea Moașei Sebeșului (există și Valea Moașei Avrigului, valea vecină în direcția Bâlea) iar peisajul  devine tot mai sălbatic și frumos. Din când în când se observă marcajul bulină roșie care ne duce până la cabana Suru situată la o altitudine de 1450 m dar nu înainte de a vizita Cascada Moașei superbă din două părți adică sunt două cascade una lângă alta estimând o înălțime de cca 16-18m.

Picture 242
La Cascada Moaşei situată la ieşirea din localitatea Sebeşu de Sus

În afară de calea de acces din vale spre Cabana Suru (bulină roșie) mai există poteca marcată cu triunghi roșu.  După ieșirea din satul Sebeșul de Sus imediat la stânga se urmează indicatorul iar după un urcuș susținut suntem pe Muchia Moașei (din stânga văii) iar de acolo până la Cabana Suru nu te mai desparte decât o potecă ce trebuie parcursă temeinic circa 3-4  ore.

Picture 244
La ieşirea din localitatea Sebeşu de Sus în urcuş spre Culmea Moaşei
Picture 249
Peisaj cu valea Moaşei în urcuş pe Culmea Moaşei
Picture 247
Peisaj în urcuş pe Culmea Moaşei

Urmând poteca tot pe culmea Moașei încet, încet ne afundăm în  umbra pădurii, cu arbori voinici care nu  mor decât de bătrâneţe ori în luptă cu furtunile. Securea încă nu-i doboară,  apărându-i drumurile rele. În schimb, la tot pasul simți cum parcă îți  apare ritmică legătura dintre viaţă și moarte. Trunchiul putrezit, de se înfundă bățul în el, e îmbrăcat cu mușchi ori cu delicatele frunze ca de trifoi ale măcrişului-iepurelui. Nu rar un tânăr brăduţ a prins rădăcini în ciotul putrezit al unui molift, în rest întunericul tainic al  pădurii te învăluie.

Picture 252
În pădure pe culmea Moașei în urcuș spre Cabana Suru

Într-un mic popas parcă am vrut să adresăm o rugă acestui panteon desăvârșit al naturii. Simți cum aici destinul omului e parcă o fărâmă mică de nisip pierdută în oceanul milenar al creației.

Picture 254
La un popas în urcuș spre Cabana Suru

Picture 256

Urcând temeinic pe potecă  după o trudă prelungită simți cum la un moment dat  pădurile se trag la o parte din drum iar silueta cabanei Suru parcă înveselește locul uitând pe moment de  piedica asprimii urcușului. Cabanierul ne întâmpină primitor şi bucuros că vede o față străină.  Alăturea de caşul frământat de dimineaţă, poposim parcă  la masa împărătească din dreptul cabanei.

Picture 264
La masa din dreptul cabanei Suru

Acolo parcă am simțit cum preț de o clipă măcar ești omul fericit pe care-l râvnesc împăraţii. O clipă de mulţumire, dar care lasă dâră luminoasă în suflet. Trăieşti din ea alte clipe fericite, mai tîrziu, când cauţi oaza amintirilor plăcute în forfota distrugătoare.

Aici soarele te luminează și te încălzește fără să-i simți arşița moleşitoare. Fluturii și muștele obraznice se hârjonesc în jurul tău. Ce uşor se poate câştiga mulţumirea,  aici la munte când ai tăria să învingi inerţia şi lenevirea voinţei.   La umbra de brad,  pe covorul pajiști din dreptul cabanei, admiri şi maiestoasa desfăşurare a crestei Surului, mai din apropiere. Te cheamă parcă  asprimea înfăţişării ei, într-adevăr ca o strajă a ţinuturilor ce domină depresiunea Sibiului.
Picture 270
Belvedere spre creasta Surului  din dreptul cabanei Suru

Cabana Suru cunoscută și ca, poarta de intrare în creasta Munților Făgăraș, a fost construita în anul 1940 de Turing Clubul României (TCR). Din păcate, un incendiu devastator a ars din temelii acest adăpost montan în decembrie 1996. Începând cu luna iulie 2012 reintră în circuitul turistic cabana Suru ridicata de voluntari și pasionați montani, în locația fostului grajd al vechii cabane.

 

Picture 269
Imagine cu actuala cabană Suru

Lângă ruinele vechii cabane Suru locul atâtor amintiri plăcute pentru drumeții Făgărașului am întins cortul nemaisăturându-ne parcă de farmecul măreţ al naturii impunătoare. Într-adevăr peisajul din jurul cabanei este superb și parcă îți împărtășește sentimentul că trăiești o  dragoste la prima vedere.

Picture 277
Locul de campare din dreptul fostei Cabane Suru

Picture 274

Picture 276

Picture 283

Picture 287

Picture 285

Picture 289

În curând avea să apună soarele și simțeam parcă că devenisem un fir din imensitatea nedesluşită. Trăiam clipele de extaz ce te eterizează în fața infinitului indisolubil, în care se contopea cer, pământ şi fiinţa noastră. În amorţeala fericirii pe care o trăiam, începu să joace înaintea mea lumea vie a zînelor din poveştile copilăriei sau, și mai departe în întunericul nopții urmărind mutarea înceată a stelelor în jurul celei polare, gândurile fără voie se înălţau şi mai sus de ele, în taina nepătrunsă a puterii ce le mişca.
Picture 278
Apus de soare la Cabana Suru

Dimineața a venit cu o zi senină dezvăluind cu ea înăltimea Surului, ivită după vârfurile brazilor din poiana cabanei. Urcușul urmează prin pădure  pe poteca cu stânci multe și apoi pe plaiul însorit. Soarele începea aproape sa dogorească încă de dimineață în acel început de iulie. În curând se face pătrunderea în golul alpin iar peisajul din jur devine copleșitor.

Picture 290
În urcuș spre șaua Suru
Picture 293
La ieșirea în zona de gol alpin
Picture 298
Peisaj cu valea Moașei în apropiere de zona de creastă

De aici și  până la  monumentul ridicat în memoria salvamontistului în misiune, doborât prin aceste locuri de o avalanșă năprasnică nu te mai desparte decât un urcuș pe serpentine de circa un sfert de oră. Aici te afli la o răscruce de poteci însă sentimentul poate cu siguranță este mai profund. Peretele modelat în stâncă din dreptul vârfului Suru îți dă impresia zugrăvirii unei fresce desăvârșite a naturii. Sub el asemenea venelor unui bătrân gârbovit curg izvoare de apă,  e apa mînioasă, cu vîjîit de valuri învolburate. Aici simți cum te cuprind treptat fiorii unei bucurii lăuntrice iar privirea simți parcă cum alunecă ca o nălucă spre catapeteasma acestui templu parcă decorat cu tot ceea ce natura a putut clădi prin volbura nesfârșită a timpului. Faptul de a fi aici nu poate fi interpretat decât ca un prilej de a adresa o rugăciune tainică, de a mulțumii divinității care prin forța sa demiurgică e capabilă de a sădi viață chiar și într-o lume ce aparent pare amorfă.

Picture 299

Picture 300

Picture 302
Privire panoramică cu vârful Suru de pe Fruntea Moașei în dreptul Monumentului Salvamontistului

Picture 304

Picture 308
Belvdedere cu vârful Suru de la Monumentul Salvamontistului
Picture 314
Belvedere cu șaua Suru și Căldarea Gâvanelor

Monumentul salvamontistului (1710m) se află pe Fruntea Moaşei la mai putin de 1 oră de urcat de la Cabana Suru spre Vârful Suru. Aici Robert Ungureanu Baltres, salvamontist sibian, are un mic monument din piatră. El avea 33 de ani, era căsătorit şi tată, când a murit la datorie, pe 13 martie 1980, în­tr-o mică avalanşă declanşată de zecile de oameni care cărau trupul altui alpinist decedat – Gigi Pascu, din Zărneşti, a cărui cruce se află tot lângă monument, ucis la rândul lui de o avalanşă mare, împreună cu un coechipier, sub Vârful Moaşa, cu două zile înainte. Muntele te primește la sânul său te dezmiardă cu peisaje dar în același timp e și nemilos, necruțător. Asprimea și duritatea crestelor Făgărașului au curmat și  multe vieți, destine rupte și risipite prin vâltoarea cețurilor ce îi învăluie crestele.  De aici din dreptul Monumentului salvamontistului și până la Șaua Surului punct de intersecție cu creasta principală a masivului poteca urcă sistematic culmea din dreptul Căldării Găvanelor. După o accesiune destul de solicitantă și sâcâitoare am ajuns în sfârșit la Șaua Suru dornici în sfârșit să defilăm parcă din nou pe cea mai semeață creastă a Carpaților Românești.

Picture 312

Picture 318
În urcuș spre șaua Suru
Picture 319
Turmă de cai pe poteca de urcuș spre șaua Suru
Picture 325
Fotografie în dreptul șeii Surului

De aici începe sublimul și simți cum parcă toate se adună astfel pentru ca urcuşul Făgărașului să reprezinte scara raiului, timp preţuit pentru trup, pentru minte, dar mai ales pentru suflet. Drept în față ca și prim obiectiv ne-a întâmpinat vârful Suru cu forma sa rotunjită.  Poteca de creastă îl ocolește însă într-un aer blând și descoperit  de eternele valuri de ceață ce îl înconjoară ne-a adresat parcă un cald salut nouă drumeților făgărășeni.

Picture 326

Aici suntem la limita județelor Sibiu cu Vâlcea.  Ne stau în față  privelisti către înălțimile Budislavului următoarea țintă a drumeției. Poteca își urmează pe curbă de nivel cursul până în curmătura Roșiilor sau Șaua Budislavu. Parelel cu noi se creionează izvoarele repezi ale văii Surului și Căldarea Surului. Lăsându-ți privirea să alunece până în adâncile depărtări, observi cum pârâul parcă se pierde în hăul verde al pădurilor din vale până spre Greblești și Câinenii Mici definind valea Boia ținutul de graniță al Loviștei. Peste tot reperezi izvoare și simți cum parcă aici muntele are viață cum pulsează sub masca de granit dur al stâncilor ce te înconjoară de jur împrejur.

Picture 327
Traseu de creastă spre Șaua Budislavu
Picture 330
Profil cu vârful Budislavu și Căldarea Surului
Picture 331
Valea Surului afluent al pârâului Boia
Picture 332
În apropiere de șaua Budislavu
Picture 333
Belvedere înspre șaua Suru și Valea Surului

Părăsind șaua Budislavu urcușul devine mai abrupt. Pe serpentine și printre grohotiș urcăm până aproape de baza Vârfului Budislavu cu cei 2343 de metri ai săi. Peisajul modelat în stâncă devine mai abrupt mai spectaculos constituind parcă un prolog o introducere în universul crestelor Făgărașului ce se definesc prin șei, culmi și vârfuri ce depășesc razant altitudinea de  2000 de metri.

Picture 342
În urcuș spre vârful Budislavu
Picture 345
Peisaj de creastă în urcuș spre vârful Budislavu 1
Picture 346
Peisaj de creastă în urcuș spre vârful Budislavu 2

Dinspre culmea Budislavului sclipește parcă tainic ascuns între stânci Lacul Budislavu amplasat aici parcă strategic la granița dintre depresiunea Făgărașului și ținutul Loviștei.

Picture 348
Peisaj cu lacul Budislavu în apropiere de Portița Avrigului

De aici și până la Porțita Avrigului nu te mai desparte decât un traseu de creastă de aproximativ 30 de minute.  Ca un tablou feeric privind de pe culme se dezvăluie ținutul Avrigului pierdut în zarea largă a ținutului Țării Oltului. Printre brazi se definește o poiană din care poate fi reperată și Cabana Bârcaciu.

Picture 351
Belvedere înspre Avrig, cabana Bârcaciu și valea Avrigului în apropiere de Portița Avrigului

Înspre Portița Avrigului privirea îți este din nou desfătată  într-un  mod sublim. Privind în jos faci cunoștință cu Lacul Avrig  primul ochi de diamant al Făgărașului. Cum poate fi definit mai bine aici Lacul Avrig decât  ca un ciob de oglindă aproape unghiular. Farmecul lui stă în grandioasa panoramă ce-l înconjoară, un amfiteatru măreţ, lângă care alte blocuri de stâncă ce îl mărginesc măresc impresionanta panoramă glaciară. În depărtare creasta Făgărașului își definește profilele sale zimțate înspre vârfurile Gârbova și Scara prefigurând parcă apropierea din ce în ce mai mult de semeția Negoiului.

Picture 355
Belvedere cu lacul Avrig din dreptul Portiței Avrigului
Picture 356
Traseu de creastă înspre vârfurile Gârbova și Scara suprins din dreptul Portiței Avrigului
Picture 357
Căldarea glaciară a Avrigului
Picture 358
Belvedere cu vârful Scara, lacul Avrig și valea Avrigului dinspre Portița Avrigului
Picture 374
Oglinda lacului Avrig

Am coborât spre valea Avrigului și Cabana Bârcaciu dominat de un simțământ profund al unei despărțiri de un ținut în care parcă dragostea de frumos te îndeamnă să ții pasul pe loc. Pe moment nu poți decât să reflectezi că masivul impozant  ascunde în cuprinsul lui atâtea taine, asprime şi mîngîiere, frumuseţi şi clocotiş, ca şi în sufletul omului.

Picture 378
În coborâre pe valea Avrigului spre Cabana Bârcaciu
Picture 382
O ultimă imagine cu căldarea Lacului Avrig în coborâre pe valea Avrigului spre Cabana Bârcaciu

Străbătând această porțiune a crestei Făgărașului concluzia nu poate fi decât una singură, pe deplin argumentată raportat la sentimentele împărtășite și obiectivele vizitate. Creasta Surului reprezintă poarta de acces în masivul Făgăraș, creastă compactă învăluită de vântul îmbrobodit în miros de brad, de oglinda lacurilor, simfonia cascadelor și grandoarea coloșilor de piatră, unde albeața norilor trecând peste ascuțitele creste transformă aventura într-o adevărată sagă unde tinerețea pare fără bătrânețe. Însă creasta Făgărașului prin natura sa pare o poveste parcă fără de sfârșit iar un nou episod merită împărtășit fiind parcă dominat din nou de tainica chemare a muntelui. Firul poveștii se derulează din nou de la poale,  din ținutul istoric al Avrigului.

  • „ La noi aici pe la Avrig e cald, la noi e primăvară
  • Au înflorit măceșii sus pe coaste.
  • E-atâta farmec și-i atâta floare
  • Și atâta cânt în preajma casei noastre.
  • Nu mi te-apucă așa vreun dor de casă?
  • De Oltul nost, de mica ta moșie?
  • Cum te-așteptau să vii și tu odată,
  • Va fi destul atâta pribegie.”

Vasile Stoica (diplomat, publicist, analist politic și asistent apropiat al lui Tomáš Masaryk și Ionel I.C. Brătianu).

Situat spre extremitatea vestică a Țării Oltului – Țara Făgărașului, la poalele Munților Făgăraș, sub Muntele Suru, Avrigul este o localitate românească cu adânci rădăcini în timp. Prima atestare documentară a localității este relativ târzie – 1364, septembrie – dar la acea dată exista deja aici o comunitate bine structurată de oameni liberi. Locuirea în acest areal, privită în lumina descoperirilor arheologice, este atestată încă din epoca pietrei cioplite (cultura oldowiană), apoi a pietrei șlefuite cu continuitate prin toate epocile istoriei. Chiar dacă unele scrieri săsești dau Avrigul ca fiind localitate fondată de sași cercetările dovedesc existența cu mult înainte de așezarea sașilor în Transilvania a unei comunități bine conturate aici, a unei obști cu vechi sate, organizate după vechiul drept cutumiar, asemeni tuturor obștilor sătești românești din Țara Oltului-Țara Făgărașului. Prima atestare documentară pomenește localitatea cu numele de Afrikka, nume pe care îl păstrează până la jumătatea secolului următor când apare sub numele săsesc de Frek sau Frich iar în ungurește Ebreg sau Ebrek. Privilegiile acordate sașilor prin diploma andreiană au folosit, în mare măsură și românilor, cel puțin la Avrig și acestea au împiedicat constituirea aici a unui mare domeniu nobiliar și implicit a exploatării prin iobăgie a locuitorilor. Au rămas liberi avrigenii având doar obligațiile fiscale administrative față de Scaunul săsesc din Sibiu sub a cărui jurisdicție intră din 1383. Lipsa exploatării nobiliare a dat un mai mare impuls dezvoltării localității astfel că Avrigul ajunge cea mai răsărită localitate între Făgăraș și Sibiu. Avrigul apare prima dată pe o hartă a Transilvaniei în 1534, pe harta tipărită de Johannes Honterus. Documentele vremii amintesc trecerea oștilor lui Mihai Viteazul în drumul spre Alba Iulia venind dinspre Făgăraș au străbătut Avrigul. O mare importanță în istoria locală o are proprietatea asupra Muntelui Suru și tenacitatea cu care avrigenii au luptat pentru păstrarea acestei proprietăți atât cu localitatea vecină cât chiar și cu Arhiepiscopia de la Alba Iulia. Însuși regele Vladislav al II lea semnează o rezoluție în 1501 în favoarea avrigenilor reconfirmându-le dreptul asupra muntelui Suru printr-un document emis de cancelaria sa, document prin care refuză cererea Episcopiei de la Alba pentru că „ar nemulțumi populația avrigeană care îl folosește din vremuri imemoriale”. Disputa pentru munte a durat secole, dar întotdeauna câștig de cauză au avut avrigenii care-și susțineau dreptul de proprietate prin înscrisuri vechi de la primii voievozi. În 1751 a avut loc la Avrig o adevărată revoltă pe același subiect și oricâte presiuni s-au făcut asupra sătenilor verdictul final a fost în favoarea comunității avrigene. Una din ocupațiile vechi ale avrigenilor, în afara agriculturii și creșterii animalelor a fost cărăușia prin care ajungeau în depărtate locuri din Europa. Lipsa iobăgiei la Avrig a permis o astfel de ocupație, dar a dat și impuls dezvoltării satului. Un alt moment important al istoriei locale a fost rezistența avrigenilor la presiunile făcute pentru unirea bisericilor ortodoxe cu cea catolică. Avrigenii nu au acceptat „uniația”, ba chiar l-au alungat din sat pe protopopul care semnase în numele lor. Prosperitatea comunității s-a reflectat și în biserica ridicată în cel mai înalt punct al satului, pe locul uneia mai vechi, din lemn probabil, biserică a cărei construcție a început prin anii 1565-1566, dar a fost tencuită abia prin anii 1700 – 1705 și care a fost pictată în frescă, atât în interior cât și în exterior, de meșterii Ionașcu și Pană în 1762 și Nicolae Stan 1772. Iconostasul sculptat în lemn și aurit, cu valoroase icoane pictate pe lemn, parte din ele de aceiași meșteri care au pictat biserica, a fost cumpărat de comunitate – fiind lucrat pentru o altă biserică – și adaptat. Bogăția iconostasului pictura bisericii atât la interior cât și la exterior arată efortul comunității pentru asemenea valori în vremuri în care bisericile din piatră erau prohibite pentru românii ortodocși. Avrigul, ca sat ortodox cu oameni liberi, a fost și loc de refugiu și adăpost pentru cei alungați sau plecați de bună voie din alte sate fiindcă nu au acceptat trecerea la Biserica unită, avrigenii le-au oferit loc de casă și terenuri în câmpuri din proprietatea comunei. Unul din toponimele străzilor „Veștemeni” arată originea celor care s-au așezat în locul spre care ducea strada. În 1773 generalul Bukow, cel care răsese de pe fața pământului biserici și mânăstiri, își construiește la Avrig un conac pe care-l va dărui în 1776 baronului von Brukenthal. Construit în stilul barocului târziu, conacul, devenit apoi reședință de vară, a avut amenajat un parc în terase cu grădini după modelul celor vieneze, dar și pivnițe sigure cu funcție de închisoare pentru țăranii din zonă refractari „poruncilor domnești”. După moartea lui Samuel von Brukenthal comunitatea din Avrig cumpără o parte din terenul aferent reședinței – Țelinile Morii. În 1779 se naște la Avrig, într-o familie de țărani înstăriți, liberi, Gheorghe Lazăr, cel care, școlit cu sprijinul familiei și cu bursă din fondul sidoxial al Bisericii Ortodoxe, va deveni întemeietorul învățământului superior în limba română.
Revoluția industrială aduce schimbări și la Avrig și în secolul al XIX – lea apare aici o glăjărie care se dezvoltă în ritm rapid, iar pe râul Avrig morile, pivele, vâltorile se înmulțesc. O făbricuță de hârtie, una de ulei, alte ateliere de producție, s-au înmulțit prăvăliile, atelierele meșteșugarilor: tâmplari, cizmari, croitori, etc. Primul război mondial găsește aici un sat în care apăruse, la instituțiile importante și câteva case, curentul electric, care avea deja două gări, o școală mare, o școală de agricultură amenajată și susținută de comunitatea locală și una din primele grădinițe din spațiul românesc amenajată într-un spațiu din școală. Perioada interbelică aduce în spațiul economic uzinele Mârșa, în timp ce fabrica de sticlărie era în plină dezvoltare.
Al doilea război mondial a frânat și la Avrig dezvoltarea iar perioada de după război marcată de frământările instalării comunismului nu a ocolit localitatea mai ales că avrigenii au fost refractari acestor noi „prefaceri” fiind de orientare liberală, țărănistă și regalistă. Alegerile din 1946 au fost marcate de intervenția armatei, partizanii din Munții Făgăraș au primit sprijin și de la câțiva avrigeni, iar colectivizarea s-a făcut la Avrig abia în februarie 1962, Avrigul fiind printre ultimele localități colectivizate.

Picture Geani 216
Crestele Făgărașului în apropiere de localitatea Avrig 1
Picture Geani 217
Crestele Făgărașului în apropiere de localitatea Avrig 2

Valea Avrigului este locul în care poate fi împărtășit pe deplin visul de ajunge în inima munţilor, de a te  reîntoarce la origini, un  loc cu peisaje parcă desprinse din pitoreasca Românie a lui Vlahuţă. Valea Avrigului îţi oferă liniştea sufletească după care tânjeşti cu atâta patimă. Aici te bucuri de natură în starea ei pură, nealterată, aşa cum ne-a fost lăsată şi aşa cum ar trebui să o lăsăm şi noi generaţiilor viitoare.  Tainica aventură spre crestele Făgărașului poate începe și de aici din dreptul Cabanei Poiana Neamțului situată pe valea Avrigului la circa 14 km de orașul Avrig admirând crestele Muntelui Budislavu în toată splendoarea lui.

Picture Geani 219
Creasta Muntelui Budislavu văzută din dreptul cabanei Poiana Neamțului

Merită să evocăm în treacăt și ceva despre Cabana Poiana Neamțului o cabană cu un farmec și cu o istorie deosebită. Povestea locului începe undeva în anul 1906, când armata austro-ungară a construit aici o clădire în care erau cazați soldații care păzeau pe vârful munților granița dintre Imperiul Austro-Ungar și Regatul României. După destrămarea imperiului, clădirea a rămas cu destinație de adăpost pentru locuitorii din Avrig. Înainte de al doilea război mondial, a avut mai mulți proprietari și a fost folosită în circuit închis. Tot aici a funcționat și un gater pe apă unde erau prelucrate lemnele de la poalele muntelui. De prin anii 55’-56’ i s-a dat destinația de cabana turistică. În perioada anilor 75’-90’ în fiecare zi existau mijloace de transport care transportau iubitorii de munte din Sibiu la Poiana Neamțului.  Din  anul 2013 a fost reconstruită și modernizată fiind proprietate privată  în felul în care se vede și  astăzi. Se pot vedea pe malul râului încă unele elemente din construcția veche. Foarte multă lume se întreabă de unde vine numele,  de “Poiana Neamtului” și dacă există vreo legătură între etnia germană și denumirea locației. După destrămarea imperiului austro-ungar, de construcția rămasă s-a ocupat un cetățean pe nume “Neamțu Ion” care nu era cetățean german, iar avrigenii o numeau Poiana lui Neamțu iar de aici până la denumirea “Poiana Neamțului” nu a fost decât un pas.

De aici din dreptul cabanei începem evocarea unei noi aventuri legendare spre creasta Făgărașului cuprinși din nou de fiorul frumosului de natură, mai vibrant decât al oricărei opere de artă omenească. Cine nu a simțit revărsându-se în suflet vraja simfoniei de culori, care dau mlădiere trupurilor rigide, acela nu poate să-și explice nici seninul din sufletul celui care trăiește mereu în farmecul naturii, influențat chiar fără voia lui. Sunt forțe tainice, mute, care nasc vibrații cu urme trainice decât orice adâncă înțelepciune rostită sau scrisă. Aventura debutează dis-de-dimineaţă când încă codrii şi munţii parcă dorm în giulgiul des al negurilor. Necunoscutul uneşte cer cu pămînt, încetul cu încetul brazii  încep să se desluşească, ca mişte umbre fantastice; suliţele lor apar pe fondul cenuşiu, apoi câte o ramură grea sub povara umezelii de noapte, ca nişte braţe care se întind.  Negurile tot se depărtează fără să se rupă. Cărarea urcă din nou în domnia bradului. Cu cât suim, cu atât lumina se întăreşte. Prima rază de soare aruncă pete vesele în întunerecul pădurii; se aud numai glasuri de pâraie limpezi, în scoborâşul lor pripit. Suntem în urcuș spre cabana Bârcaciu urmând Piciorul Bârcaciului.

Picture Geani 220
În urcuș spre cabana Bârcaciu
Picture Geani 227
Pe poteca ce duce la Cabana Bârcaciu
Picture Geani 224
Fotografie în urcuș pe Piciorul Bârcaciului

Traseul este unul mediu spre ușor foarte practicabil și iarna. Datorită celor care nu iubesc pădurile din România și defrișează masiv undeva pe la jumătatea traseului se întâlnește un drum forestier suficient de lățit pentru utilajele trăgătoare de bușteni dar prea abrupt pentru orice alt vehicul în afară de motoare biciclete de munte sau ATV uri. După circa trei ore pădurea ia sfârşit iar un  plai întins se deschide înaintea cabanei. De aici  farmecul e numai al muntelui. Tabloul măreţiei muntoase se desfăşură larg. E răsplata ostenelii. Ridici braţele fără voie, în contemplarea farmecului întins. În faţă muntele Suru straja Avrigului, se înalţă impunător; dominând peisajul din jur. Aici deasupra pădurii pătrunzi în împărăţia luminii şi a liniştii.

Picture Geani 243
Peisaj cu culmea Suru în apropiere de cabana Bârcaciu
Picture Geani 244
Fotografie în profil cu culmea Suru în apropiere de cabana Bârcaciu

Rotindu-ți privirea spre dreapta reperezi și celelalte culmi dominante din zonă Budislavu și Vârtopul Roșu iar în vale panorama impresionantă cu comunele Porumbacu de Sus și Porumbacu Jos ultimul mărginit de cursul Oltului.

Picture Geani 246
Peisaj cu culmile Budislavu și Vârtopu Roșu în apropiere de cabana Bârcaciu
Picture Geani 239
Belvedere cu localitățile Porumbacu de Sus și Porumbacu de Jos în apropiere de cabana Bârcaciu

Pășim pragul cabanei Bârcaciu loc de popas încununat de atâtea dragi amintiri pentru cei care străbat creasta Făgărașului. Cabana ca și aspect și formă pare a fi rămas încremenită în timp. Generațiile mai în vârstă și-o amintesc la fel cum arată și în prezent. Cabana se află la o altitudine de 1550 m este construită din lemn și este acoperită cu tablă. Culoarea cabanei este tipică negru cu mult roșu întrucât după cum se știe iarna în condiții de ceață pot fi  reperate mai bine culorile mai țipătoare.

Picture Geani 255
Belvedere cu vârfurile Suru în stânga și Budislavu în dreapta surprinse din dreptul Cabanei Bârcaciu
Picture Geani 257
Fotografie în dreptul Cabanei Bârcaciu
Dar… timpul trece în contemplări şi drumul are o ţintă. Suişul unui munte e oglinda vieţii. Nu te poţi opri în loc. Cărarea urcă din nou în domnia bradului îndrumându-ne pașii spre căldarea Avrigului.  Pornim din spatele Cabanei Bârcaciu prin pădure 100 de metri, după care lăsăm potecile spre Negoiu și Scărișoara la dreapta iar pe traseul marcat cu punct albastru,  continuăm prin pădurea de molid 15 minute,  până când traversăm pâraiele Bârcaciul și Pârâul Stâncos.
Picture Geani 267
Prin Pădure pe poteca ce duce la lacul Avrig
Picture Geani 261
Pe poteca ce duce la Lacul Avrig

În curând se intră într-o rariște având în față avalanșele apei Auriștei iar după 10 minute coborâm printre ienuperi pe firul apei până la confluența cu Râul Mare al Avrigului. Privind mai în depărtare reperăm cu uimire silueta stâncoasă a Gârbovei precum și conturul văii Avrigelului ce urmează a o urma în urcuș.

Picture Geani 270
Panoramă cu vârful Gârbova și valea Avrigelului

Traversăm pârâul  pe lespezi și găsim o poieniță cu o stână numită Dintre Izvoare, marcată cu un stâlp. Urcăm spre sud pe pragul glaciar inferior cu multe cascade în dreapta, apoi trecem dincolo de firul apei aproape de Stâna Bună – un loc de refugiu pe vreme rea.  Aici în dreptul stânei simți cu un val de mîndrie cuprinde sufletul: tot ce vezi, pierdut în zarea infinitului, e pământul românesc, chiar când sălbăticia forţei desparte frate de frate, prin suliţi de baionete. Sufletul rămâne acelasi peste tot, dar şi nădejdea unor vremuri când dreptatea iarăşi se va întrona, peste locuri şi oameni, de astădată veşnic. Aici vârful Gârbova se dezvăluie în toată splendoarea lui mărginit de ceilalți confrați  ai săi Budislavul și Vârtopu Roșu iar sus acolo prins în ghiocul muntelui se ascunde ca o nestemată apele vii ale Lacului Avrig. Orice urcuș oricât de greu ar fi merită și o răsplată. Sudoarea ce te copleșește aici în Făgăraș încheieturile ce parcă simți că îți cedează sunt parcă prin minune vindecate de acel aer al temerarului ce se avântă spre cărările frumosului.

Picture Geani 276
Peisaj  cu valea Avrigului în dreptul stânei Dintre Izvoare
Picture Geani 277
Traseul de creastă spre lacul Avrig pe lângă muchia Vârtopu Roșu
Picture Geani 288
Fotografie în urcuș spre lacul Avrig

Continuăm de pe prag la dreapta printre blocuri de piatră, sub versantul nordic al Vârtopului Roșu 40 de minute, când un perete ne barează calea. Îl ocolim la stânga și urcăm până la un pârâu ce face o cascadă la 3 ore distanță, îl traversăm, apoi la stânga încă 30 de minute până la stâlpul de marcaj de la Lacul Avrig pe bandă roșie.  Tehnic acesta ar fi urcușul până la Lacul Avrig însă nu am nici gîndul, nici putinţa să dau mai în amănunt frumuseţile drumului făcut până aici la confluența cu  traseul de creastă. N-ar avea nici un rost, căci numai văzută se prinde de farmecul realităţii, lumea piscurilor, fiecare cu individualitatea lui. Cărarea  trece printre pâlcuri de jnepeni și tufe de afin, izvoarele plesnesc din inima muntelui ca un simbol a vieții răvășite iar privirea îți este cucerită și se pierde vag  peste întinsul vîrfurilor, care golaşe, care cu mantie mohorâtă. Aici simți cum parcă totul este o simfonie cum șuierul vântului și șopotul izvoarelor dau tonul unei orchestre desăvârșite a naturii. Ca o cunună și parcă ca un dar al divinității aici în pântecele muntelui după a scurtă ploicică a răsărit curcubeul semn că în genere culoriile vieții, amintirile pot pătrunde adânc, lăsa amprente vii pentru cel care își deschide sufletul și inima către natură.

Picture Geani 285

Picture Geani 287

Picture Geani 300

Picture Geani 304

Picture Geani 305

Picture Geani 297
Fărâma de curcubeu de pe valea Avrigului

Când reperezi lacul Avrig simți cum în sfîrşit, ajungi la locul visului urmărit. Realitatea e mai frumoasă  chiar decît visurile, mai ales cînd se nimereşte ca cerul să mărească podoaba pămîntului. În singurătatea desăvîrşită în care te afli, în liniştea deplină a după-amiezii, domolită prin răcoreala înălţimii, trăieşti în lumi vrăjite. Osteneala ţi-e răsplătită. Ai vrea să ţii timpul în loc. În faţă se întinde pânza ce pare fără margini a lacului cristalin. Drept decor stîncile din fund a păreţilor povârniţi, îmbujoraţi uşor de razele piezişe ale soarelui. Se oglindesc în marginea lacului, clădind în taina lui fantastice podoabe. Lacul Avrig este un lac glaciar din Munții Făgăraș. Se află la altitudinea de 2011 m. Suprafața lacului este de 1,47 ha. Adâncimea maximă este de 4,5 m. Lacul are o formă oarecum trapezoidală, cu lungimea maximă de 180 m, pe direcția est-vest. Lățimea sa, pe direcția nord-sud, este de circa 100 m.

Picture Geani 328
În apropiere de lacul glaciar Avrig

Picture Geani 330

 

Picture Geani 320
Oglinda lacului Avrig

Picture Geani 324

Picture Geani 319
Apus de soare la lacul Avrig
Picture Geani 326
Fotografie la malul lacului Avrig
În apropierea lacului, valurile de pietre rotunjite s-au oprit, îngrădindu-i apa cu straturi de verdeaţă ce le acoperă spinarea. Sălbăticia stîncilor, ce par că se năruie, se îmbină cu gingăşia florii, către care întinzi mâna fără să o rupi, căci pare că s-ar nărui prin distrugerea ei toată clădirea visului împlinit din jur. Amurgul se lasă încet, încet, dând stâncilor din jur fantastice chipuri. Iar  liniştea  devine tot mai adîncă.

Spre dimineață simți cum ceața nopții  se topeşte în văzduhul strălucitor de lumină. Stelele de pe cer s-au mutat pe pămînt. Pe fiecare fir de iarbă străluceşte un strop de rouă, pânză ţesută cu diamante iar noi cu o sete nepotolită ne avântăm spre crestele zimțate ce ni se deschid în zare. Spre Vârful Ciortea suişul e destul de anevoios traseul fiind pe alocuri expus și dificil mai ales în condiții meteo nefavorabile. Năruiturile de piatră, colţuroase, proaspăt surpate se pun la tot pasul în cale iar  coastele munţilor sunt şi mai prăpăstioase. Într-un ochi se dezvăluie panorama impresionantă cu valea Avrigelului cum firul ei de apă creionează printre stânci cărări spre treptele nesfârșite ale vieții.

Picture Geani 343
Traseu de creastă spre vârful Ciortea pornind de la lacul Avrig
Picture Geani 349
Ascensiune spre vârful Ciortea
Picture Geani 344
Belvedere spre vârful Gârbova și șaua Gârbovei
Picture Geani 346
Belvedere spre valea Avrigelului

Poteca ne îndeamnă în continuare pașii traversând șaua Gârbovei pe sub vârful Gârbova pe versantul sudic.  Aici în șaua largă putem repera în voie ce urmează să întreprindem în continuare respectiv o urcare lungă și în trepte către vârful Scara. Oriunde ai întoarce privirea aici peisajul este copleșitor. Spre nord totul pare abrupt, te întâmpină temutele creste ce se definesc până spre semeția Negoiului iar spre latura sudică se definesc pădurile și văile ce se pierd în conturul zării până spre depărtata Loviște aici la limita topografică a județelor Sibiu, Vâlcea și Argeș.  Privind înapoi îți vine să îți iei la revedere de la lacul Avrig și Portița Avrigului aducând un ultim omagiu  acelui licăr de apă, o oază de viață ascunsă tainic printre scobiturile muntelui.

Picture Geani 359
În apropiere de șaua Gârbova
Picture Geani 363
Belvedere cu lacul Avrig și Portița Avrigului din șaua Gârbovei
Picture Geani 366
Belvedere spre latura sudică a crestei la limita județelor Sibiu, Vâlcea și Argeș. În depărtare se deschide depresiunea Loviștei
Picture Geani 367
Traseu de creastă în apropiere de vârful Scara

A urmat apoi un lung popas de câteva ore cum rar am făcut când ne-am avântat pe crestele montane ale Carpaților. Pentru cei care în viaţa lor n-au putut înfrunta greutăţile urcuşului de munte şi n-au putut să simtă farmecul peisajului muntos le este greu să înțeleagă asemenea popasuri îndelungate spre inima muntelui ce îți pot  procura clipe de adîncă mulţumire învăluit fiind de decorul nebănuit al înălţimilor. Ca şi florilor, ca şi pădurilor, soarele dă adevărata splendoare a munţilor. În bătaia luminii apare fiecare vîrf cu particularităţile lui, unul îndărătul altuia, unul mai sălbatic decît altul, creste ce se lasă în toate părţile, născând labirint de forme, unite în câte un pisc mai răsărit.  Aceste clipe ale rătăcirii, ale unei meditații profunde merită a fi savurate din plin măcar o dată când te afunzi pierdut și absorbit de miracolul curiozității aici în Făgăraș, pe crestele Bucegiului, Parângului sau Retezatului.  După această lungă meditație am pornit spre vârful Scara atingând această cotă în jurul amiezii. Vârful Scara (2306 m) este unul dintre vârfurile impresionante ale Crestei Făgărasului, deoarece pe fata lui estică par a curge, spre vale, cascade de grohotisuri. E doar o iluzie creată de imaginea peretelui descompus, din cauza condițiilor meteorologice aspre din zonă si a compoziției rocilor. De pe Vârful Scara, se coboară în șaua cu acelasi nume, timp de 20 de minute, pe marcajul principal, ajungându-se la Refugiul Scara.

Picture Geani 375
Belvedere de pe vârful Scara. În prim plan se află vârfurile Șerbota și Negoiu
Picture Geani 373
Fotografie de pe vârful Scara
Picture Geani 377
Viziune spre latura nordică a masivului de pe vârful Scara
Picture Geani 381
Refugiul Scara în coborâre de pe vârful Scara
Picture Geani 385
Cabana Negoiu surprinsă în apropiere de Șaua Scara

Am ajuns și la Șaua Scara. De aici traseele de coborâre sunt multiple atât înspre latura nordică cât și înspre latura sudică a crestei. Spre cabana Bârcaciu se poate coborî prin căldarea Puha, spre cabana Negoiu prin căldarea Șerbotei iar spre satul Sălătrucu prin valea Topogului.

Picture Geani 382
În dreptul traseului de coborâre spre cabana Negoiu

În continuare avântându-ne pe traseul de creastă urcăm și traversăm cele două vârfuri Mâzgavu și coborâm într-un platou larg pregătindu-ne pentru urcușul spre vârful Șerbota.

Picture Geani 392
Traseu de creastă spre vârful Șerbota
Picture Geani 393
Profilul stâncos al Negoiului în urcuș spre vârful Șerbota
Picture Geani 394
Altă viziune cu profilul stâncos al Negoiului în apropiere de vârful Șerbota

De pe vârful Șerbota tabloul panoramic devine impresionant și îți taie respirația. Spre est se deschide un peisaj impresionant cu una dintre cele accidentate și sălbatice porțiuni de creastă a Făgărașului,  Custura Sărății și vârful Negoiu. Aici în apropiere de stihiile Negoiului simți cum parcă cerul se unește cu pâmântul. În jurul tău reperezi blocuri de stânci cu greutăţi de neînchipuit;  este viaţa alpină în toiul manifestării ei; este frumuseţea sălbatică şi plăcerea unei osteneli înviorătoare.  Până la vârful Negoiu nu te mai desparte decât creasta îngustă și abruptă a Custurii Sărății.

Picture Geani 401
Viziune cu vârful Negoiu și Custura Sărății de pe vârful Șerbota
Picture Geani 399
Fotografie de pe vârful Șerbota

Custura Sărății  începe de la Vârful Serbota (2331 m) și se termină în Șaua Cleopatrei și are reputatia de a fi cel mai dificil traseu marcat din munții nostri. Deși portiunea măsoară aproximativ 1 km, imediat ce-i privesti poteca, care coboară și urcă pe o creastă foarte stâncoasă și aeriană, în minte iți apar tot felul de variante ocolitoare ale traseului, doar, doar să nu ai de înfruntat necunoscutul înspăimăntător. Totuși, deși pare dificilă, Custura Sărății este amenajată cu lanțuri ajutătoare iar, pentru a o parcurge în siguranță, este necesară atenție sporită și un minim de pricepere la cățărare. Aici drumeții pasionați pot să străbată porțiuni stâncoase și expuse, vor simti că prind aripi pe acest traseu, asemeni unor vulturi, putând să “zboare” cu privirea de pe lespezile asprite de vânturi, până în adâncul văilor acoperite de grohotisuri și bolovani, ori chiar mai departe de acestea, printre păduri dese, spre poalele muntelui, până ce vor intalni în departare linia orizontului. Oricât ar fi de spectaculoasă Custura Sărății, nu este indicată parcurgerea ei pe vreme nefavorabilă.

Picture Geani 431
Secvență din porțiunea de creastă Custura Sărății 1
Picture Geani 432
Secvență din porțiunea de creastă Custura Sărății 2

Dupămasa se apropia cu pași reperezi iar abordarea acestei porțiuni tehnice care ar fi necesitat un timp îndelungat și care ne-ar fi zădărnicit planurile de a ajunge spre seară la refugiul Călțun bucurându-ne în același timp și de spectaculosul tabloul al Negoiului, ne-au silit să coborâm în jos spre valea Sărății în zona de obârșie a izvoarelor Topologului în apropiere de micul lac glaciar Negoiu. Coborârea nu a fost defel ușoară pe un jgeab cu aspectul unui horn plin de grohotiș. Dar aici în acest colț de munte neprofanat parcă de ființa omească aveam să descoperim  năzuinţa de viaţă a plantelor delicate. E cazul bujorului de munte (Rhododendron) sau smârdarul poate cea mai gingaşă plantă de munte amestecată cu iarba și stânca, pe margini cu mărunte fire de mătasă. E delicată floarea, dar minunea dorului de viaţă e neînchipuită. Un petecuţ de zăpadă s-a mai păstrat în acest colț de stâncă uitat parcă de viață și de timp. Simți cum aici aceste flori sunt capabile să învingă scutul morţii, prin căldura trupului lor gingaş, care a topit zăpada, atât ca să-i facă loc spre soare. E contrastul cel mai evocator între viaţă şi piedica morţii, aceasta din urmă făcând loc vieţii. În faţa unor asemenea delicate fiinţe, simţi în suflet un val de simpatie pentru ele, dar şi evocarea biruinţei de a trăi. E o întărire sufletească ce-ţi dă acest unic tablou al făgăduinței.

Picture Geani 410
Pâlc de bujuri de munte
Picture Geani 411
Picture Geani 412
Pâlcuri de bujuri de munte surprinse pe valea Sărății
Picture Geani 413
Printre pâlcuri de bujori de munte
Picture Geani 416
Picture Geani 417
Un ochi de zăpadă și pâlc de bujori de munte pe valea Sărății
În acest colț mirific în lumina serii ce se apropia am întins cortul. Lângă noi micul pârâiaș prin susurul său ne îngâna auzul devenind o muzică tainică venită din nevăzutul adâncului din munţi insuflându-ne senzaţia care te înfioară de emoţie în dumnezeiescul peisaj aspru, cuprins de amurg.
Picture Geani 436
Priveliște  cu lacul glaciar Negoiu din valea Sărății
Picture Geani 452
Locul de campare în apropiere de izvorul Negoiului
Picture Geani 441
Pârâul Izvorul Negoiului afluent al râului Topolog

Dimineața cu forțe proaspete pornim spre ascensiunea măreață a Negoiului. Continuăm spre nord prin estul Lacului Negoiu (1963m) în urcus prin căldare până în Șaua Cleopatrei, unde urma să  întâlnim poteca marcată cu bandă rosie. Văzute printre scamele de nori și negurile ceții, stâncăriile din jur cu formele lor fantastice, păreau bastioanele unui palat zidit de făpturi din basme.

Picture Geani 482
Peisaj în urcuș de pe valea Negoiu spre șaua Cleopatrei 1
Picture Geani 498
Peisaj în urcuș de pe valea Negoiu spre șaua Cleopatrei 2
Picture Geani 501
Fotografie în urcuș spre șaua Cleopatrei
Picture Geani 508
Peisaj în urcuș de pe valea Negoiu spre șaua Cleopatrei 3

 

Picture Geani 511
Peisaj în urcuș de pe valea Negoiu spre șaua Cleopatrei 4

Atrași de frumusețea acelor stânci, suiam din greu poteca strâmtă, căutându-ne mereu loc unde să punem piciorul mai bine. În fața noastră poteca parca urca spre cer, părând să-l sprijine zidul de granit al muntelui iar în jos se adâncea valea pe fundul căreia își mâna grăbite apele pârâul Negoiu.

Picture Geani 486
Viziune cu valea Negoiu în urcuș spre șaua Cleopatrei 1
Picture Geani 533
Viziune cu valea Negoiu în urcuș spre șaua Cleopatrei 2

Cu cât urcam cu atât drumul devenea mai obositor. Rămăsese mult în urmă valea  și nu se mai auzea nici susurul apelor Negoiului licărind undeva jos. Urcam de vreo circa două ore și ne aflam acum la o altitudine ce depășea din nou 2000 de metri. Poteca se pierdea prin stânci pleșuve și grohotiș, lăsându-ne apoi s-o regăsim în cine știe ce ogaș adâncit de torentele născute de ploaie. Aerul tare al înălțimilor carpatice, chiar înțepător, ne răcorea fețele nădușite de efort. Risipa de lumină solară, prea puțin absorbită de vegetația săracă, ca și pârâitul ușor al timpanelor datorită scăderii presiunii ne creau senzația aceea de năuceală în lumea steiurilor de piatră a înălțimilor, poate și din cauza oboselii.  În ultima porțiune a urcușului până spre șa mai întoarcem odată privirea spre valea Negoiului ale cărei conturi se defineau și mai pronunțat într-o oază a frumosului.

Picture Geani 519
Ultima porțiune de traseu spre șaua Cleopatrei 1
Picture Geani 522
Ultima porțiune de traseu spre șaua Cleopatrei 2
Picture Geani 523
Ultima porțiune de traseu spre șaua Cleopatrei 3
Picture Geani 538
O utimă imagine cu valea Negoiului de unde am urcat spre creastă

Am ajuns și în șaua Cleopatrei ocazie bună să ne tragem sufletul, să admirăm priveliștea superbă de aici. Întorcând privirea, aceasta îți este cucerită pe loc recapitulând parcă în gând imensitatea traseului de creastă străbătut. În linie se dezvăluie profilul vârfului Șerbota iar mai în depărtare Scara, Gârbova și Portița Avrigului risipită parcă printre nori. Dintr-un unghi mai apropiat reperezi linia colțuroasă ce definește Custura Sărății adevărată punte de stânci ale cărei contururi se definesc până în dreptul vârfului Șerbota.

Picture Geani 545
Popas în șaua Cleopatra
Picture Geani 546
Peisajul stâncos de pe șaua Cleopatra
Picture Geani 552
Belvedere cu vârfurile Șerbota în prim plan iar în plan depărtat vârful Scara surprinse din șaua Cleopatra
Picture Geani 553
Belvedere spre Custura Sărății și vârful Șerbota surprinse din șaua Cleopatra

De acolo ultima porțiune de urcuș spre vârful Negoiu capătă accente apoteotice.  Poteca ce acuma a intrat pe traseul de creastă te conduce fix spre vârf  pe un ditamai peretele de stâncă ce din depărtare părea vertical. În curând ajungem la baza acelui perete de stâncă ce părea impenetrabil. Ai nevoie și de mâini ca să urci fiindcă este foarte, foarte abrupt, dar chiar nu e periculos.

Picture Geani 555
Peretele stâncos din dreptul vârfului Negoiu
Picture Geani 554
Ultima porțiune cu traseul de creastă spre vârful Negoiu

Dar în final efortul depus îți este răsplătit fără precupețire. De la altitudinea de peste 2500 de metri totul ni se dezvăluie ca și cum ar fi la picioarele noastre. Am cucerit vârful  Negoiu și parcă ne aflam cu fruntea în cer vrăjiți de panorama fără pereche ce urma să ni se dezvăluie privirii. Dintr-o dată o mare de nori acoperă totul, afară de piscul întunecat pe care ne aflam. Nimic din rest. Unde şi cînd o insulă neagră, vreun vîrf mai semeţ, ce răsare din scamă deasă a norilor învăluraţi, luminaţi până la strălucire de soarele de deasupra lor. Valurile de nori se mişcă, bătute de vânt, ca şi valurile de apă.. Cînd însă e vreun intermezzo de linişte, capătă aspectul mării îngheţate, pe faţa căreia s-a aşternut zăpada de noapte. Izolarea e completă. Eşti deasupra norilor. E închisoare eternă ! E împărăţia cerului ! Vîntul suflă. Marea de nori se agită. Soarele îi măreşte neastâmpărul. Din ceaţa uniformă se rup rotocoale. Devin nori ameninţători, cu forme mereu schimbătoare. Insula, pe care ne găsim, ajunge peninsulă. Creste noi se arată, norii se rostogolesc. Aspectul potopului în retragere, după ce a acoperit munţii, nu putea fi altfel. Cascade de nori se scurg, albe, spumă învolburată, în lungul văii, spre adâncul ei, mistuindu-se de la o vreme. Scene măreţe, de sublim şi groază.

Picture Geani 575
Peisaj în neguri de pe vârful Negoiu 1
Picture Geani 576
Peisaj în neguri de pe vârful Negoiu 2
Picture Geani 577
Peisaj în neguri de pe vârful Negoiu 3
Picture Geani 566
Fotografie la vârful Negoiu 1
Picture Geani 568
Fotografie la vârful Negoiu 2

După clipele de extaz oferite de cucerirea vârfului pentru un scurt timp se așterne deprimarea. Negurile încă ne împiedică să surprindem peisajele panoramice de pe vârf. Soarele parcă se încăpățâna să iasă din aceea ceață lăptoasă.  Cu toate acestea parcă chemarea lui fusese  de data  asta  hotărâtoare. Soarele a dat curs rugăminților noastre fierbinți acolo de pe Negoiu iar în curând atmosfera limpezită ne-a lăsat să-i observăm contraforturile ce-l susțineau. Privind retrospectiv de o parte și de alta a vârfului am putut repera valea Laiței ale cărei contururi se pierd până jos în vale spre Porumbacu, valea Negoiu pe latura sudică a crestei precum și Portița Călțunului cu traseul de creastă ce aveea să îl parcurgem în continuare.

Picture Geani 573
Peisaj înspre valea Laiței surprins de pe vârful Negoiu
Picture Geani 574
Altă imagine cu valea Laiței surprinsă de pe vârful Negoiu
Picture Geani 581
Peisaj înspre valea Negoiu surprins de pe vârful Negoiu
Picture Geani 579
Peisaj înspre Portița Călțunului și lacul Călțun surprinse de pe vârful Negoiu

Varful Negoiu (2535 m). este al doilea vârf ca înalțime din Carpații românești și are forma unei piramide stâncoase impunătoare. De la înaltimea lui se poate admira, în   toată splendoarea ei, Creasta Făgărașului.  Însă sunt puține zilele în care Vârful Negoiu nu este înconjurat de nori și de vânturi puternice, iar urmele iernii se pot vedea până târziu, în august, sub forma limbilor netopite de zăpadă. În lunile iulie, august si septembrie, mulți drumeți îl urcă, unii în forță, alții gâfâind, cu ultimele puteri, deoarece ascensiunea pe Negoiu este destul de solicitantă pentru începători. Cum aș putea descrie mai pitoresc și mai alegoric Negoiu decât ca fiind acel  munte cel mai inalt dintre nesfarșita mulțime de munți, în ale căror văi locuiește neamul românesc. El intregește parcă Bucegii  si Ceahlăul și cu negurosul său pisc, stă ca un uriaș, care s-a ridicat în picioare și se uită de-a lungul tuturor meleagurilor locuite de români, ca să vadă roată pe lângă sine neamul românesc de pretutindeni. La picioarele lui se întinde țara lui Negru-Vodă și strâmtul șes al Făgărașului, pe care Oltul îl incinge ca un brâu și care parcă-l ține lipit de picioarele puternicului munte. Legendele spun că aici de pe vârful Negoiului, când e vremea limpede și nu e prea mult soare, ca să-și joace căldura prin zări, ochii netruditi ai omului străbat îndepărtările spre miazănoapte, peste văile Ardealului, mai până la marginile lui,  iar spre răsărit, vezi până și plaiurile Buzăului și mai departe, spre adânc, până unde bănuiesti că în ceața albăstruie, se ascunde liniștita întindere a Mării Negre. Spre apus, vezi țara care a fost cuib a Dacilor celor războinici, Hațegul cel plin de ruini de cetăți de-ale strămoșilor noștri, pământul pe care a stat Sarmisegetuza lui Decebal. Daca îți întorci ochii spre miazăzi, vezi departe, departe, o dungă albă ca de oțel, parca e un fulger care, căzând acolo, vezi munții, cum coboară și se fac dealuri și se fac coline și se fac în urmă una cu nesfarșitul șes al Țării Românești. Acolo e Dunărea și pământul până la ea e țara Basarabilor, al căror cuib a fost dincolo de Olt, până în muntii Severinului. De aici, de pe Negoiu, când te uiți roată, până unde poate străbate puterea ochiului, se văd păduroșii munți, ce se țin unii de alți, si-n dreapta si-n stânga, sate ascunse prin văi, iar la poalele lor, câmpii udate de râuri și lanuri de grâu pe câmpii ca aurul topit și revărsat.

Părăsind acest Olimp al Carpaților Românești ne-am îndreptat spre Portița Călțunului urmând a străbate Strunga Doamnei. Lăsând vârful Negoiu în urmă, poteca de creastă străbate un univers al stâncilor sălbatice. Blocuri de granit compact definesc profilul neasemuit al Lespezilor. Sus acolo în negura norilor vârfurile Lespezi și Cornul Călțunului ne zâmbesc întregind decorul de splendoare al Negoiului. Privind mai în depărtare linia crestei observăm cum aceasta se definește pierdută în zare având în prim plan vârfurile Lăițel și Laița.

Picture Geani 597
Viziune cu vârfurile Lespezi și Cornul Călțunului
Picture Geani 599
Viziune cu profilul crestei înspre vârfurile Lăițel și Laița

Practic de la vârful Negoiu poteca  coboară pe lângă creastă până la o bifurcație, de unde se poate coborî spre sud ocolind Vârful din Strungi și abrupturile lui prin Șaua Doamnei. Spre nord se află Strunga Dracului, un horn abrupt și dificil, echipat cu lanțuri. Varianta prin Strunga Dracului este închisă datorită pericolului mare de prăbușiri de pietre și a faptului că protecțiile cu care era echipat traseul au fost distruse de căderile masive de pietre din zonă.

Picture Geani 626
Viziune cu vârful Lespezi înspre traseul de creastă ce duce la Strunga Doamnei

Urmând traseul bandă galbenă spre sud la început ne așteaptă o coborâre accentuată traversând versantul spre est până în căldarea Berbecilor. De aici începe urcușul înapoi spre creastă până în dreptul Strungii Doamnei.

Picture Geani 634
Traseu de creastă spre Strunga Doamnei

Parcurgerea Strungii nu prezinta dificultati deosebite, fiind vorba de un horn destul de strâmt, asigurat cu cablu pe partea stângă la coborâre.

Picture Geani 643
În dreptul Strungii Doamnei
Picture Geani 647
Secvență la coborârea prin Strunga Doamnei 1
Picture Geani 648
Secvență la coborârea prin Strunga Doamnei 2
Picture Geani 660
Fotografie la coborârea prin Strunga Doamnei

După traversarea acestui obstacol în față se deschide parcă ca un evantai panorama din dreptul Portiței Călțunului. Din portița Călțunului se poate admira, mai ales în lumina caldă a după-amiezii, priveliștea deosebită a Lacului Călțun, a vârfului Lăițel și a Crestei Estice a Făgărașului. De aici se coboară spre lac printre bolovani, pe lespezi imense, traseul nefiind dificil. Lacul glaciar Călțun face parte din Parcul Național Golul Alpin al Munților Făgăraș. Este situat la baza vârfului nemilos al Lespezilor, un bloc impracticabil de șisturi cristaline străbătut numai de capre negre. Peretele parcă atrage toată năsprasna, tot vântul și tot frigul. Când bate soarele e bine, când nu, te înfioară suflarea rece și umedă a stâncii.

Picture Geani 690
Peretele stâncos al Lespezilor surprins din Căldarea Călțun
Picture Geani 747
Altă viziune cu peretele stâncos al Lespezilor surprins în urcuș spre vârful Lăițel

Peretele Lespezilor a transformat Căldarea Călțun într-un tărâm al bolovanilor și al stâncilor pe care le prăvălește la tot pasul. Tot coborâșul șerpuiește printre astfel de obstacole de piatră. Aici simți cum parcă toată splendoarea Făgărașului îți taie respirația.

Picture Geani 685

Picture Geani 696

Picture Geani 700

Picture Geani 705

Picture Geani 709

Picture Geani 710

Aici din portița Călțunului ne apare parcă în toată măreția seducătoare și semeață, piramida zimțată a Negoiului. Aici observi dintr-o altă perspectivă brâna stâncoasă a crestei dăltuită de ape și ghețari a vârfului.

Picture Geani 716
Traseul de creastă spre Vârful Negoiu
Picture Geani 737
Viziune spre vârful Negoiu la malul lacului Călțun
Picture Geani 738
Altă viziune cu piramida stâncoasă a Negoiului surprinsă din Căldarea Călțun
Picture Geani 750
Viziune mai în detaliu cu creasta zimțată a Negoiului surprinsă din Căldarea Călțun

Tot aici din Căldarea Călțunului se deschide pentru prima dată o superbă perspectivă asupra crestei estice a Făgărașului cu vârfurile Podragu, Arpașu Mic și Arpașu Mare toate aproape de 2500 de metri.  La orizont în zi senină se poate observa și silueta semeață a suveranului, vârful Moldoveanu, stăpânul absolut, cel mai înalt loc din România.

Picture Geani 702
Viziune asupra crestei estice a Făgărașului din Căldarea Călțun 1
Picture Geani 722
Viziune asupra crestei estice a Făgărașului din Căldarea Călțun 2
Picture Geani 739
Viziune asupra crestei estice a Făgărașului din Căldarea Călțun 3

Lacul glaciar Călțun este situat la limita dintre județele Argeș și Sibiu. Altitudinea la care este situat lacul este de 2135 metri, iar acesta se întinde pe o suprafață de 7751 metri pătrați și are o adâncime de circa 12 metri. Era în jurul amiezii  când am atins pentru prima dată cu vârfurile degetelor apa cea rece a Lacului Călțun (2135 m). A fost suficient de rece încât să mă trezească și să mă facă să simt din nou acele sentimente atât de dragi mie: libertate și victorie. Ajunsesem la unul din cele mai frumoase lacuri din Făgăraș, iar muntele ne-a acceptat și ne-a lăsat să ne apropiem pentru o clipă de infinit, cerând în schimb doar respect.

Picture Geani 719
La malul lacului glaciar Călțun

Picture Geani 720

Picture Geani 721

Aici lângă vechiul refugiu Călțun ridicat în urmă cu 40 de ani am făcut parcă o fotografie pentru eternitate mulțumind în gând acelora care în condiții vitrege au ridicat acest edificiu ce dăinuiește parcă semeț aici la poalele vârfului Negoiu. Nu peste mult timp în în toamna anului 2014, grație unei echipe de șapte profesioniști și 48 de voluntari implicați, împătimiți ai muntelui, printre care și arhitectul Marius Miclăuș s-a ridicat un nou refugiu asemenea celor din Alpi, a cărui arhitectură ușor futuristă se suprapune natural contextului.

Picture Geani 731
Fotografie la vechiul refugiu Călțun ridicat în urmă cu 40 de ani de către membrii Salvamont Sibiu în urma îndemnului și strădaniei lui Toma Boerescu întemeietorul Centrului Salvamont care și-a închinat viața muntelui

De aici din Căldarea Călțunului am început să urcăm prelung și susținut către vârful Lăițel îndreptându-ne pașii grăbiți spre Bâlea.

Picture Geani 733
Traseu de creastă spre vârful Lăițel
Picture Geani 742
În urcuș spre vârfurile Lăițel și Laița

Urcând tot mai sus reperăm parcă mai magnific și mai spectaculos tabloul stâncos al Negoiului precum și ochiul de diamant al Călțunului. Privit de aici Negoiu este dragoste la prima vedere. Iarna înghețat și viscolit ne apare hipnotic, magnific, distant și trufaș însă vara devine cald, prietenos, concesiv și afectuos.  Cât despre lacul Călțun acesta este precum o picătură în palma muntelui, adăpostit de mulțimea lespezilor uriașe, un lac de cleștar dăltuit în piatra nestemată a Lespezilor.

Picture Geani 754
Viziune cu vârful Negoiu în urcuș spre vârful Lăițel 1
Picture Geani 766
Viziune cu vârful Negoiu în urcuș spre vârful Lăițel 2
Picture Geani 770
Viziune cu vârful Negoiu în urcuș spre vârful Lăițel 3
Picture Geani 780
Viziune cu vârful Negoiu în urcuș spre vârful Lăițel 4
Picture Geani 775
Viziune cu vârfurile Cornul Călțunului, Lespezi și lacul Călțun în urcuș spre vârful Lăițel
Picture Geani 778
Viziune cu lacul Călțun în urcuș spre vârful Lăîțel
Picture Geani 779
Viziune completă cu vârfurile Cornul Călțunului, Lespezi  și lacul Călțun în apropiere de vârful Lăițel

Am ajuns și pe vârful Lăițel după un urcuș susținut aruncând parcă pe masa de joc ultimele forțe.

Picture Geani 781
Fotografie de pe vârful Lăițel

De aici coborâm  în șaua Lăițel traversând o zonă dificilă, echipată cu lanțuri și cabluri.

Picture Geani 791
Porțiune cu cabluri în apropiere de Căldarea Bâlea
Picture Geani 792
Traseu de creastă spre Fereastra Bâlei

Urmează ocolișul la sud de vârful Laița după care se intră scurt pe versantul nordic pe unde se ocolește o scurtă porțiune accidentată.  De aici urmează o traversarea expusă prin sud, pe sub custura Turnului Paltinului.

Picture Geani 794

Picture Geani 800

Urcând într-o zonă pietroasă în curând ajungem într-un platou înalt la sud de vârful Paltinu. Spre latura nordică a crestei reperâm magnifica Vale a Doamnei ce se pierde în vale până la Bâlea Cascadă iar în final Căldarea Bâlei.

Picture Geani 815
Priveliște înspre valea Doamnei de pe traseul de creastă
Picture Geani 821
Priveliște înspre Câldarea Bâlea
Natura care vă exaltă sau vă doboară, vă face tovarăş la puterea sau la odihna ei. Cu lăcomia celui însetat aici în dreptul Căldării Bâlea am sorbit răcoritorul balsam al vieţii iar  înviorarea născu iarăşi interes pentru natură. Au fost îndeajuns cele cîteva momente de închinare tăcută în faţa splendidului tablou nebănuit pentru ca să nu-mi pară rău încă odată de  osteneala celor 12 ore parcurse până aici. „Munţilor ! Oare de ce e atîta frumuseţe în voi ?
Lacul  Bâlea e cel mai vizitat, pentru că e cel mai uşor accesibil. Deosebit de celelalte lacuri, o peninsulă înaintează spre mijlocul lui, de te izolează complet. Trăieşte în muzica vălurelelor care se joacă cu pietrele de pe mal; îi admiri strălucirea variată după soare, îndungat de umbra malurilor stîncoase, ori chiar de reflexul coastelor înalte. În liniştea serii, cînd şi stelele îl împodobesc, oglindind în apă scîntei sclipitoare, zgomotul cascadelor:, prin care-şi varsă prea plinul pînă-n Olt, devine o muzică tainică venită din nevăzutul adâncului de munţi, senzaţie care te înfioară de emoţie în dumnezeiescul peisaj aspru, cuprins de amurg.
Picture Geani 833
Lacul Bâlea în amurgul serii
Picture Geani 843
În coborâre spre lacul Bâlea
Picture Geani 845
În apropiere de malul lacului Bâlea

Coborâm la malul lacului Bâlea. O nouă aventură pe creasta Făgărașului se apropia de  sfârșit.  Din Avrig, Negoiu, Călțun și Bâlea amintiri noi adunăm cu drag.  Mai privim ca un la revedere sau mai degrabă cu un mesaj –Plec dar nu te părăsesc- semețele creste ce se definesc spre est cu vârfurile Iezerul Caprei, Văiuga, Capra și Vânătoarea lui Buteanu.

Picture Geani 826
Traseu de creastă spre vârfurile Iezerul Caprei, Văiuga, Capra  și Vânătoarea lui Buteanu
Picture Geani 832
Altă viziune cu lacul Bâlea și vârfurile Iezerul Caprei, Văiuga, Capra și Vânătoarea lui Buteanu surprinse în coborâre spre Căldarea Bâlea
 Aici la scoborîş, zidul Carpaţilor făgărăşeni apare ca un superb tablou de forme şi culori, în bătaia soarelui aproape de asfinţit. E măreaţa încheiere a unui drum cu peripeţii care nu se uită şi a unor privelişti ce răsplătesc osteneala şi sapă în inimă, trainic şi adînc, iubirea binefăcătoare de loc şi neam.
Bine îi este celui care, nemulțumit fiind de realitatea prezentă, păstrează în sufletul lui un ideal al unei existențe mai bune, care trăiește și respiră cu un singur gând-acela de a contribui, pe măsura mijloacelor dăruite lui de natură, la realizarea acestui ideal pe pământ – Vissarion Grigorevici Belinski
Munţii sînt marile catedrale ale pămîntului cu stîlpii
de stînci, mozaic de nori, coruri de izvoare, altaruri
de zăpadă, cu bolţi veşnic sclipitoare de stele
 Traversarea crestei Făgărașului  râmâne o sagă care parcă se derulează neîntrerupt pe cei 70 de km ai săi. Prin lungimea sa impresionantă ea este cea mai lungă creastă din Europa chiar dacă în semeții Alpi altitudinile sunt mult mai ridicate. În concluzie firul poveștii merită depănat în continuare. Călcând pereții monumentalei creste legile atracției guvernează nestingherit. Nu poți capitula, nu poți abandona lupta. Imboldul inimii te îndeamnă să atingi desăvârșirea deplină, să împărtășești simțământul datoriei împlinite.  Încărcat de aceste sentimente profunde continui să evoc o nouă aventură în munții Făgăraș pornind de astă dată din localitatea Cârțișoara.
DSC02528
Viziune cu localitățile Cârța și Cârțișoara de pe Curmătura Bâlei
Situată la poalele munților Făgăraș, pe drumul înspre Bâlea  comuna Cârţişoara este  o localitate mare cu uliţe strâmte ce se deschid în pieţe mai largi. Acum câteva sute de ani aşezarea era formată din două sate, ce purtau numele ciobanilor care le-au întemeiat, Streza şi Oprea. Ca orice localitate românească, şi Cârţişoara se mândreşte cu cele două biserici  monument, dar mai ales cu  muzeul  din centrul comunei, muzeu dedicat celui ce a făcut numele comunei cunoscut în toată Europa, Badea Cârţan. Puţin îi cunosc astăzi povestea, însă la sfârşitul anilor 1900, paginile ziarelor europene erau împânzite cu articole despre ciobanul care a plecat din Cârţişoara, a trecut munţii în Ţara Românească şi a mers până la Roma pe jos pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian. 43 de zile a călătorit Badea Cârţan, iar când a ajuns la Roma s-a aşezat în faţa Columnei în hainele sale ciobăneşti… „Un dac a coborât de pe Columnă!”, au strigat trecătorii curioşi.  Dacă poposiţi în Cârţişoara veţi auzi poveşti nenumărate despre eroul Cârţan, stră-strănepoţii săi povestesc cu drag şi entuziasm despre curajul său şi călătoriile prin Europa. Tot bătrânii satului îşi amintesc cum, cu mult timp în urmă, satul lor era cunoscut datorită haiducului Andrei Budac. Era spaima bogaţilor din Transilvania şi Ţara Românească Și astăzi multe poveşti circulă despre vestitul Budac şi ceata sa de haiduci. De aici din dreptul localității călătorul grăbit să se aventureze pe crestele Făgărașului urmează  șoseaua Transfăgărașanului.
DSC02640
Viziune asupra Transfăgărașanului de pe vârful Iezerul Caprei

Transfăgărășan, denumit “drumul printre nori”, este cea mai importantă șosea din România, dar și una dintre cele mai spectaculoase din Europa. Șoseaua Transfăgărășan a fost construită între anii 1970 – 1974.  În acest scop, s-au excavat peste 3 milioane de tone de piatră și se spune că munca asiduă, alunecările și surpările de teren au înghitit sute de vieți, dar nu există acte doveditoare în acest sens. La finalizarea constructiei, Transfăgărășan avea 92 de kilometri de șosea, 27 de viaducte și poduri, iar tunelul Capra-Bâlea este cel mai lung din țara noastră – 887 metri. Se spune că, la construirea tunelului de pe șoseaua Transfăgărașan, minerii care se ocupau cu montarea explozibilului pe munte se țineau de mână, alcatuind un șir de 20 – 30 persoane, ca să nu fie luați de vijelie și aruncați în prăpastie. Datorita vremii vitrege și a ninsorilor abundente care se mai pornesc chiar și în luna iulie, șoseaua Transfăgărașan se deschide la 1 iunie și se închide pe 1 noiembrie.  Urmând acest drum al munților am revăzut din noul Lacul Bâlea.  Cei șase ani scurși de la ultima întâlnire m-au făcut să devin nostalgic încercând parcă să evoc legenda acestor locuri.

Lacul Bâlea își trage numele dintr-o legendă ce mai dăinuiește și astăzi în gura poporului din satele de la poalele munților Făgăraș. Se povestește că în timpuri străvechi, viețuia prin părțile locului un cioban cu numele de Bâlea. Era chipeș la statură drept, ca un trunchi de brad, voinic și frumos fiind al cincelea copil al unei femei sărace, rămasă tânără văduvă. Toți ceilalți frați mai mari își rostuiseră viața, numai el, Bâlea stătea necăpătuit slugă la un bogătan care era stăpânul unei târle frumoasee, sub vârful Muntelui Negoiu.  Feciorul se împlinise ca un brăduleț de toată minunea și-și întărise puterile de a fost în stare să lupte cu o namilă de urs ce dăduse iama în cioporul de oi. Acest fapt de bărbăție făcu să i se ducă vestea ca despre un viteaz adevărat, care poartă lupte grele, până la curtea împăratului.  Se întâmplase ca tocmai în acea vreme oștile vrăjmașe ale unui vecin hrăpăreț să cotropească împărăția. Cum împărătul era bătrân, nu avea nădejde în căpetenia de oști, cară să-i ducă povara războiului și hotărâse să aleagă căpitan pe unul dintre supușii săi, cel mai destoinic. Și auzind împăratul de Bâlea ciobanul se înfățișă numaidecât înaintea împăratului. Propunerea fu acceptată iar Bâlea un cioban oarecare, neștiut până la isprava cu ursul ajunsese căpitan în oștirea împăratului. Prin istețimea lui, Bâlea reuși degrabă să se dea cu meșteșugul armelor, astfel încât în scurtă vreme, ajunsese unul dintre cei mai pricepuți oșteni, iar vitejia lui, cu mult mai presus de a altora, îl ridică în ochii tuturor. Într-un iureș ce surprinsese pe dușmanii care călcaseră împărăția, Bâlea curăță iute pământul strămoșesc de cotropitori, înfățișându-se împăratului ca biruitor. Împăratul vru să îl răsplătească însă pe Bâlea îl apucă dorul de turmele sale lăsate vraiște atâta vreme. Ceru dezlegare de la împărat pe care acesta o acceptă în cele din urmă cu mâhnire în suflet.  Văzându-l și fetele împăratului câtu-i de chipeș Bâlea, îndată se și gândiră, fiecare în ale ei, cum să-l ia de bărbat. Și fiecare se hotărâ să i-o înainte celorlalte ca să-l înduplece.  Bâlea însă păru că nu le vede și se întoarse la stâna lui. Într-o după amiază aproape de seară sosi la stâna lui Bâlea o urâțenie de babă care ceru adăpost pentru o noapte.  Bâlea omenos din fire o primi și-i dădu un sălaș pe un cojoc întins lângă focul din mijlocul stânei, ba o și ospătă, așa cum se ospatează cei care trec pe la stână.  Baba care nu era alta decât fata cea mare a împăratului, preschimbată, nu știa cum să facă să își mărturisească dragostea. A doua zi dimineață, își scoase din desagi hainele ei scumpe, țesute din fir de aur. Așa iarăși preschimbată, se înfățișă înaintea ciobanului, tocmai sus, în vârful Paltinului. Bâlea se uită la aceea frumusețe de fată înveșmântată în straie împărătești și nu-i venea să creadă. Fata îi mărturisi că fusese baba de aseară preschimbată. Fermecat de minunea din fața ochilor ciobanul o ceru de soție și de îndată se gândiră la pregătiri de nuntă. Numai că vremea frumoasă cu soare se schimbă în câteva cesuri. Lumea se pomeni cu un vânt năprasnic și rece de-ți îngheța inima. O săptămână întreagă bătu crivățul, iar gerul adus de el prinsese a îngheța apa scursă din zăpada ce se topise, astfel că nemărginitul plai se prefăcu într-o nemărginită față de sticlă. Pe alocuri, zăpada ce căzuse în clipele de odihnă ale vântului se îngrămădise în troiene ca și cum s-ar fi întors iarna în lege. Și ca și cum n-ar fi fost destul, se porni o viforniță cu zăpadă de nu se mai vedea lumea. Turmele erau luate de furia vântului și purtate în neștire prin văgăuni ori înecate în lac. Satele și adăposturile de tot felul fuseseră făcute una cu pământul. Minte de om nu mai pomenise o vreme așa de dușmănoasă. Bâlea o cuprinsese pe domniță binișor de subsuori și se avântă cu ea spre un adăpost. Dar unde s-ar fi putut găsi un adăpost în pustietatea aceea măturată de viforniță. În deznădejdea lor, alergau încoace și încolo, doar vor scăpa de pierzanie. Tot rătăcind și ferindu-se de jgheaburile unde se adună zăpadă, s-au pomenit spre vârful muntelui. Deoadată însă, pe povârniș, se porni la vale o mare încărcătură de zăpadă care-i izbi și purtă în neștire, trăgându-i pe amândoi, Bâlea și domnița în străfundurile apelor. De atunci lacul acela a prins a se numi Bâlea și tot așa i-a rămas numele până astăzi.   (Emil Bejan -Călător pe valea Cibinului -Legende și povestiri sibiene).

DSC02449
La malul lacului glaciar Bâlea
DSC02453
Oglinda lacului Bâlea
DSC02467
Fotografie la malul lacului glaciar Bâlea

Căldarea Glaciară Bâlea care adăpostește emblematicul lac (4,6 ha, altitudine 2034 m) cu cea mai frumoasă cabană semilacustră, este pe departe cel mai important centru al sporturilor de altitudine din Carpații României.  Situată în inima masivului Fagaras – el însusi cel mai grandios complex montan al Carpatilor noștri – zona Bâlea Lac, parte a rezervatiei naturale omonime (180 ha suprafață) prezintă un relief glaciar tipic cu morene, terase, vale in forma „U” dominat de creste adânc crenelate din care se înalță dinspre nord-est spre sud-vest vârfurile Văiuga 2443 m, despărțit de Iezerul Caprei 2417 metri,  de Șaua Caprei 2315 metri și Paltinul 2398 metri. De aici coboară muchia Bâlii spre nord până dincolo de Cascada în Vârful Mierea la 1500 m. Peisajul de o frumusețe austera unică este copleșitor atât vara cât mai ales în anotimpul alb. Atunci se mută aici fascinanta lume a nordului înghetat cu zăpezi înalte, sclipitoare atârnate parcă de streașina înalțimilor ce se contopesc în albul norilor efemeri.  Din Șaua Netedului – „poarta” accesibilă a Rezervatiei Faunistice Arpășel – privirea cuprinde o nesfarsită succesiune de culmi înalte care ascund văi glaciare complexe suspendate sau simple, vârfuri ascuțite și pinteni, ace și turnuri masive aliniate cuminte pe un fronton alpin cu iz himalaian.  Vegetatia din perimetrul lacului este de tip hidrofil, fiind formată din rogozuri și plante ca: patlagina alpină, păpadia alpină, splina, etc.  Flora alpină mai cuprinde gențiane, garofițe, flori de colț și sangele voinicului. Pe Muchea Bălei crește o vegetatie variată ce cuprinde smârdar, merișor, garofița cu flori roșii si militea, precum și floarea de colț și  macul galben.

DSC02514
Lacul Bâlea surprins din Curmătura Bâlei
DSC02523
Fotografie cu lacul Bâlea din Curmătura Bâlei
În prezent tot mai multă lume vizitează căldarea glaciară Bâlea atrasă de pitorescul greu de egalat al locului. Aici crestele semețe, unduirea liniștită a locului, aerul pur de munte oferă vizitatorilor adevărate punți de relaxare pe care tumultul vieții de astăzi le îndepărtează tot mai mult de noi. Pornind de aici de la malul emblematicului lac începem evocarea unei noi aventuri făgărășene. Imensa culme estică a Făgărașilor de piatră a fost și rămâne o provocare pentru cei dornici de aventură. Învăluită în aburi cu văi adânci crescute domol din  inima satelor transilvane pe această porțiune de creastă simți cum munții falnici fără egal sunt plini de sălbăticie și dificil de escaladat. Îmbătați de mireasma poienilor scăldate în soare admirând cascade și lacuri glaciare de legendă trecătorul își desfătează privirea în împărăția lor. Prin semeția sa și creasta estică a Munților Făgăraș reprezintă un tablou de suflet care îți umple inima și îți taie respirația.
Și începem urcușul puțin pieptiș până în dreptul Curmăturii Bâlea un prim punct de reper al crestei.  În stânga reperăm Colții Bâlii și Valea Doamnei  în toată splendoarea lor iar în dreapta o succesiune de vârfuri ascuțite și pinteni, ace și turnuri masive aliniate cuminte pe frontonul alpin. Sunt celebrele vârfuri Iezerul Caprei, Văiuga, Capra și Vânătoarea lui Buteanu de la  care ne-am luat la revedere acum 6 ani și pe care acuma pașii nerăbdători și emoția din suflet ne îndeamnă să le traversăm nestingheriți.
DSC02512
Colții Bâlei surprinși din Curmătura Bâlei
DSC02511
Valea Doamnei surprinsă din Curmătura Bâlei
DSC02531
Viziune cu vârfurile Văiuga, Capra și Vânătoarea lui Buteanu surprinse din Curmătura Bâlei
DSC02532
Viziune cu vârful Iezerul Caprei din Curmătura Bâlei
Și pornim din nou într-un urcuș susținut până la Șaua Paltinului unde în curând ne intersectăm cu traseul de creastă. Nostalgia ne îndemnă să ne întoarcem privirea spre poteca unde în urmă cu șase ani trudiți și osteniți ne îndreptam spre Bâlea după traversarea crestei vestice a Făgărașului cu ale sale semeții Negoiu, Lespezi, Lăițel și Laița.
DSC02566
Poteca de creastă ce vine de la Negoiu surprinsă din șaua Paltinu la intersecția cu marcajul de creastă
DSC02567
Viziune cu traseul de creastă ce vine de la Negoiu în apropiere de șaua Paltinului
DSC02573
Căldarea glaciară Bâlea surprinsă din șaua Paltinului
Urmând spre est traseul de creastă observăm cum Șaua Paltinului se întinde molatec în bătaia soarelui vegheată de mărețul turn al Paltinului. Dintre creste apare pe neașteptate zona vârfurilor Capra -Vânătoarea lui Buteanu. Aici impresionantul, seducătorul vârf Vânătoarea lui Buteanu te cheamă asemenea unui cântec de sirenă.
DSC02588
Turnul Paltinului surprins din șaua cu același nume
DSC02603
Viziune în prim plan cu vârfurile Iezerul Caprei în dreapta, Văiuga în stânga iar în plan îndepărtat  vârfurile Vânătoarea lui Buteanu în stânga și Capra în dreapta surprinse din șaua Paltinului 
DSC02581
Fotografie la șaua Paltinului
De aici din șaua Paltinului reperăm spre sud acul de păr al Transfăgărășanului, valea superioară a Argeșului și muchia sudică Piscul Negru cu vârfurile Buda, Râiosu, Mușeteica și Robița toate peste 2400 de metri altitudine. Suntem deasupra tunelului Transfăgărășan la limita județelor Sibiu și Argeș.
DSC02597
Viziune spre creasta sudică cu acul de păr al Transfăgărășanului, valea superioară a Argeșului și muchia sudică Piscul Negru cu vârfurile Buda, Râiosu, Mușeteica și Robița
Urmăm apoi un urcuș aspru spre vârful Iezerul Caprei pe care îl atingem trudind din greu expuși în bătaia soarelui care-și răsfrângea razele asemenea unor suliți ascuțite și nemiloase. Dar efotul depus ne este răsplătit pe măsură.  De pe Vârful Iezerul Caprei 2417 metri se  deschide o perspectivă extraordinară asupra crestei Făgărașului.  Drept în față reperăm falnicele vârfuri Vânătoarea lui Buteanu 2507 metri și Capra 2494 metri.
DSC02623
Viziune cu vârfurile Vânătoarea lui Buteanu în stânga și Capra în dreapta surprinse de pe vârful Iezerul Caprei
Spre est se deschide zona de maximă asprime a masivului cu vârfurile Arpașu Mic 2461 metri, Arpașu Mare 2468 metri, Mircea 2461 metri, Podragu 2462 metri o colecție de vârfuri aprige despărțite de căldări glaciare brutale.
DSC02655
Viziune spre creasta estică a Făgărașului cu vârfurile Arpașu Mic, Arpașu Mare, Mircea și  Podragu surprinse de pe vârful Iezerul Caprei
În zonă reperăm și trapezul magnific al Moldoveanului acoperișul României.  De aici spre est creasta Făgărașului continuă 40 de km până la Plaiul Foii.
DSC02625
Viziune spre creasta estică a Făgărașului în centru cu trapezul magnific al Moldoveanului respectiv vârfurile Viștea Mare și Moldoveanu surprinse de pe vârful Iezerul Caprei
La poalele Buteanului reperăm și Lacurile Capra și Căprița obârșia principală a râului Argeș.
DSC02621
Panoramă cu lacurile glaciare Capra și Căprița surprinse de pe vârful Iezerul Caprei
La vest reperăm căldarea Bâlea și creasta vestică care se întinde pe 30 de km până la valea Oltului.
DSC02639
Căldarea glaciară Bâlea surprinsă de pe vârful Iezerul Caprei
Tot de aici se dezvăluie parcă trezind din nou amintiri vii splendida zonă glaciară Negoiu-Lespezi sectorul cu cea mai mare medie de înălțime din țară.
DSC02638
Viziune cu vârfurile Lespezi și Negoiu surprinse de pe vârful Iezerul Caprei
DSC02645
Fotografie pe vârful Iezerul Caprei având în plan îndepărtat viziune spre creasta vestică a Făgărașului cu vărfurile Cornul Călțunului, Lespezi și Negoiu
De pe vârful Iezerul Caprei coborâm degrabă în căldarea Caprei îndreptându-ne spre un alt dar neprețuit al Făgărașului -Vârful Vânătoarea lui Buteanu.
DSC02663
Lacul glaciar Capra din Căldarea Caprei
Din șaua Caprei poteca urcă relativ ușor piciorul înierbat al Muntelui Văiuga.
DSC02683
Prima porțiune de urcuș spre vârful Vânătorea lui Buteanu
Pe măsură ce luăm altitudine în fața noastră se definește parcă din ce în ce mai sublim un tablou epocal. Spre stânga reperăm conturul  superb al căldării Bâlea și tumultul vioi al vieții ce o animă iar spre dreapta căldarea Capra învăluită într-o liniște pitorească străjuită de piramida trufașă a Iezerului Caprei. Ai senzația pe moment că te afli la granița a două lumi paralele total diferite împărtășind însă pe deplin  sentimentul că și contrastele pot crea câteodată o armonie plăcută.
DSC02685
Căldarea glaciară Bâlea în urcuș spre Vârful Vânătoarea lui Buteanu
DSC02703
Căldarea glaciară Capra străjuită de vârful Iezerul Caprei
DSC02695
Traseu de creastă spre vârfurile Capra și Vânătoarea lui Buteanu
Urcând spre vârf simțim cum razele de după amiază a soarelui izbesc parcă fără milă, necruțătoare fortăreața Buteanului. Spre vârf există un singur pasaj mai dificil spre final. Aici în șaua dintre Vânătoarea lui Buteanu și Capra ne tragem parcă puțin sufletul și ne pregătim pentru cățărarea finală.
DSC02713
Ultima porțiune de urcuș spre vârful Vânătoarea lui Buteanu

În ultima porțiune simțim cum șaua stâncoasă se frânge prăpăstios pe ambele laturi.  Am ajuns cu bine pe vârf și privim parcă viitorul drept în față respectiv zona dintre Arpășel și Podragu. Norii se grăbesc să ascundă broderia stâncoasă a Arpășelului țesută de vânt, ploi, viscole și ghețuri. Reperăm fascinați aici de pe un alt pisc înalt al Făgărașilor creasta Arpașului Mic și al Budei. Norii și amurgul  se lasă falnici și spre vest la o distanță de aproximativ 7 km  reperăm din nou creasta Negoiu-Lespezi.  Aici pe vârful Vânătoarea lui Buteanu 2507 metri  trăirile sunt din nou intense.  Ca şi florile, ca şi pădurile, soarele dă adevărata splendoare a munţilor. În lumina serii  apare fiecare vârf cu particularităţile lui, unul îndărătul altuia, unul mai sălbatic decît altul, creste ce se lasă în toate părţile, născînd labirint de forme, unite în cîte un pisc mai răsărit. Peste Arpaşul Mare, cu muchia zimţuită, se înalţă ghebul mijlociu mai răsărit al Negoiului. Din culmea Arpaşului se ridică Vîrtopul; cu vreo 50 metri mai sus, din el se lasă creastă prelungă, pe când mai spre răsărit Podragul pare mai masiv în izolare. Par şirag, deşi de fapt sînt îngrămădiţi în jurul unei căpetenii, ce-i domină. La umbra aproape a fiecăruia sclipesc ochiri limpezi de apă, mai puţine decît în Retezat, mai impresionante însă prin cadrul măreţ al căldărilor. Năruituri în jurul lor năruiituri pe coastele ce le împrejmuiesc, pe cînd sus în zeliştea vînturilor şi în asprimea luptei,stânci se izolează, se profilează ca nişte suliţi, capătă forme  fantastice.

DSC02720
DSC02718
DSC02719
DSC02721
DSC02722
DSC02723
DSC02728
DSC02736
Coborâm din înălţimile înviorătoare la malul Lacului Capra locul nostru de campare. La coborâre râmâi pironit. În mijlocul căldării glaciare doarme lacul la 2241 metri altitudine. Cu cât ne apropiem de el,  cu atât mai mult ne fascinează plin de vrajă, ca un ochi sticlos ce privește țintă.  Pare mai degrabă  o imensă tipsie de argint cu reflexe variate după bătaia soarelui. Ochiul pământului caută fix fără clipiri, spre bolta de deasupra. Soarele îi dă coloritul iar norii variația.
DSC02692
DSC02697
DSC02693
Poposind la malul lacului din vreme în vreme ici  și colo se nasc cerculețe care se pierd repede. Sunt semnele vieții ascunse în adânc,  a păstrăvilor zglobii ce-i populează apele.
DSC02677
Lacul glaciar Capra constituie unul din izvoarele principale ale râului Argeș. Aici vara când temperatura în orașe sare peste 30 de grade lacul glaciar Capra îți oferă senzația unei răcori și liniști absolute. Lacul se află la altitudinea de 2241 de metri, are o suprafață de 1,8 hectare și o adâncime maximă de 11 metri.
Cât de curând noaptea se lasă în căldarea glaciară a Caprei iar liniștea e atât de deplină. Suntem izolați însă singurătatea nu ne doboară. Lacul ne ține de urât. În imobilitatea lui, e plin de viață, răscolitor de gânduri. Dimineața când soarele se ridică jocul reflexelor din jurul lacului se schimbă din nou iar  fața apei se întunecă.  Scăldate de verdele pajiștilor alpine între abisuri fantastice piscurile Făgărașului izbucnesc din nou prin aburul cețurilor prevestind o nouă zi plină de provocări.
DSC02749
Dimineața la malul Capra
DSC02671
Fotografie la malul lacului glaciar Capra
Ne îndreptăm cu pașii plini de viață spre Fereastra Zmeilor următorul punct pe ordinea de zi a expediției noastre. Urmând poteca de creastă chiar lângă lac reperăm un monument al unei premieri alpinistice încheiate tragic. Monumentul Alpiniștilor a fost ridicat de familiile a 4 alpiniști bucureșteni  morți într-o avalanșă în anul 1963 după ce au realizat premiera de iarnă a crestei Arpășelului. Uneori cu regret constatăm că multe izbânzi ale alpiniștilor sunt plătite uneori cu viața.
DSC02753
În apropierea Monumentului Alpiniștilor
După un scurt urcuș mai întoarcem parcă nostalgici privirea înapoi spre lacul Capra. Nu ne-am putut abține să nu-i admirăm pentru ultima dată farmecul. De acolo din tainica căldare simți cum îți face semne, îți surâde, te recheamă, îl regreți ca pe un prieten drag.
DSC02757
O ultimă imagine cu lacul glaciar Capra
Poteca de creastă ne îndrumă cu pași repezi spre porțiunea Arpășel-Vârtopel. Creasta Arpășel-Vârtopel pornește de la vârfurile înfrățite Vânătoarea lui Buteanu-Capra până la muchia nordică Albota. Este o muchie zdrențuită cu o lungime de 2,5 kilometri. Aici atât spre nord cât și spre sud versanții au 400 de metri diferență de nivel. La capătul crestei se deschide Fereastra Zmeilor iar dincolo de ea se ridică trei bastioane zimțate, aspre, colțuroase menite parcă să protejeze  agresivul munte Arpașul Mic.  Este porțiunea La Trei Pași de moarte care parcă te invită să-i calci pragul.  Această creastă este cel mai dificil sector din creasta Făgărașului. Gradul ridicat de periculozitate nu face pretabilă această porțiune pentru turiști motiv pentru care traseul de creastă ocolește broderia stâncoasă a Arpășelului pe versantul sudic.
DSC02774
La intrarea în porțiunea de creastă Arpășel-Vârtopel
DSC02775
Secvență din porțiunea de creastă Arpășel-Vârtopel
DSC02780
Traversând porțiunea de creastă Arpășel-Vârtopel
DSC02785
Peisaj înspre cresta sudică surprins din porțiunea de creastă Arpășel-Vârtopel
DSC02783
Refugiul Fereastra Zmeilor surprins din porțiunea de creastă Arpășel-Vârtopel
DSC02791
Viziune mai completă asupra porțiunii de creastă Arpășel-Vârtopel
DSC02794
În apropiere de Fereastra Zmeilor și porțiunea La trei pași de moarte
Pătrunzând în această porțiune de creastă simți pe deplin cum imensitatea peretului montan te învăluie și te atrage într-un univers selenar cu lespezi mari și stânci cu forme ciudate. În rest linişte de genune doar un murmur de izvor tâșnind timid din coasta muntelui îți dezvăluie binecuvântatele sale ape. Peste tot domină măreţia naturii cu sălbatica ei frumuseţe, cu ceaţa străvezie lăsată spre fundul adînc, cu jocul umbrelor de nori proiectate pe largul careu al munţilor. Aceasta e răsplata ostenelii către înălţimi. Încărcați de aceste simțământe profunde parcă  nici nu sesizăm cum poteca de creastă ne mână spre Fereastra Zmeilor.  Fereastra Zmeilor constituie un punct de reper important în creasta Făgărașului și  reprezinta de fapt o serie de custuri înguste, alături de șei crenelate, care s-au format de-a lungul timpului datorita actiunii curenților și a dezagregărilor produse de înghet si dezghet. Formațiunea gelogică este unică pe teritoriul munților Făgăraș și se află foarte aproape de Vârful Arpașul Mic.
Poposim osteniți la pragul acestui portal de o rară frumusețe. Mai rar poți prinde râsul ironic și sănătos al naturii veșnice, față de opera trecătoare a omului.
DSC02838
Fereastra Zmeilor 1
DSC02840
Fereastra Zmeilor 2
Când ajungi în dreptul porțiunii de creastă La trei pași de moarte îți vin în minte fără să vrei oamenii dragi care au dispărut prematur de lângă tine răpuși de tot mai perfidele boli ale lumii moderne. Mediul în care trăim a ajuns atât de viciat de parcă cineva ar aveea tot interesul să dispărem înainte de vreme. Să fim mereu, pretutindeni -La trei pași de moarte.  În zona de creastă La trei pași de moarte se trece pe linia de demarcație între Ardeal pe partea stângă și Muntenia în partea dreaptă. Traversând porțiunea, spre sud se cască o prăpastie amețitoare de 300 de metri însă și spre nord peisajul abrupt este asemănător. Aici crucile presărate din loc în loc amintesc de tot atâtea vieți curmate tragic, atât români cât și străini. Am ajuns la baza vârfului țepos și în dreptul primei porțiuni cu cabluri. Porțiunile de la Trei pași de moarte sunt asigurate cu cabluri și lanțuri. Dacă te ții bine de ele și ești atent pe unde pășești pe vreme bună nu este nici un pericol.
DSC02795
Secvențe din porțiunea de creastă La Trei Pași de Moarte 1
DSC02796
Secvențe din porțiunea la Trei Pași de Moarte 2
Depășind prima ascensiune urmează un țanc foarte îngust apoi o coborâre pe un alt țanc stâncos porțiunea fiiind de asemenea asigurată cu cabluri.
DSC02809
Secvență la urcușul pe primul bastion al porțiunii La Trei Pași de Moarte
DSC02816
Secvență la coborârea de pe primul bastion al porțiunii La Trei Pași de Moarte
DSC02810
Viziune înspre creasta nordică din dreptul primului bastion al porțiunii La Trei Pași de Moarte
DSC02817
Viziune înspre creasta sudică din dreptul primului bastion al porțiunii La Trei Pași de Moarte
În continuare poteca te îndreaptă spre al doilea bastion ținând o brână îngustă bună doar pentru capre negre
DSC02820
În drum spre al doilea bastion al porțiunii La Trei Pași de Moarte
Urmează al doilea bastion asigurat cu lanțuri după care al treilea bastion cu o porțiune relativ lejeră.
DSC02821
Porțiune cu lanțuri în dreptul celui de-al doilea bastion al porțiunii La Trei Pași de Moarte
DSC02822
În ascesnsiune pe al doilea bastion al porțiunii La Trei Pași de Moarte
DSC02823
Viziune cu primul bastion cel mai periculos din cadrul porțiunii La Trei Pași de Moarte
DSC02824
În urcuș spre cel de-al treilea bastion al  porțiunii La Trei Pași de Moarte
Am ajuns pe cealaltă parte a crestei reperând mai în ansamblu acest pasaj tehnic al crestei Făgărașului. Privit dinspre nord acesta pare mai blând mai conciliant. Pe sub creastă se zărește traseul ocolitor spre cabana Podragu. Vechii noștri prieteni Lespezi Negoiu, Călțun, Capra și Vânătoarea lui Buteanu parcă ne felicită pentru munca depusă și ne urează drum bun în continuare.
DSC02827
Viziune asupra porțiunii La Trei Pași de Moarte de pe cealaltă parte a crestei
DSC02828
Belvedere în depărtare cu vârfurile Călțun, Lespezi și Negoiu la finalul porțiunii de creastă La Trei Pași de Moarte
DSC02826
Belvedere în fundal cu vârfurile Capra și Vânătoarea lui Buteanu la finalul porțiunii de creastă La Trei Pași de Moarte
Revenim la Fereastra Zmeilor unde o fotografie de legendă imortalizează peisajul de vis din jurul nostru. În final parcă ca un decor de scenă reperam spre est muchia Piscul Podragului învăluită de o hlamidă de nori cenușii în formare.
DSC02841
Fotografie în dreptul Ferestrei Zmeilor. În fundal muchia Piscul Podragului
În continuare urmăm traseul spre lacul Podrăgelul nu însă fără a repera o splendidă imagine a văii înspre Albota și Arpaș aici din Porțita Arpașului.
DSC02844
Belvedere înspre Albota și Arpaș din dreptul Portiței Arpașului
Străbătând poteca pe sub vârful Arpașu Mic prin căldarea Pietroasă începem un scurt urcuș până în zona Portița Frunții . De pe această culme admirăm un frumos peisaj cu ceea ce am lăsat în urmă respectiv cele trei bastioane zimțate ale porțiunii Trei Pași de Moarte parcă mai colțuroase și înfioărătoare dăltuite în coasta muntelui precum și poteca șerpuind prelung până la Fereastra Zmeilor.
DSC02845
Traseul potecii ce duce la Portița Frunții prin căldarea Pietroasă
DSC02849
Secvență înspre culmile stâncoase ale vârfului Arpașu Mic din căldarea Pietroasă
DSC02850
Peisaj din Căldarea Pietroasă
DSC02857
Viziune cu porțiunea traseului de creastă Trei Pași de Moarte  surprinsă de la Portița Frunții
Mai departe coborâm spre Căldărușa Frunții și căldarea Vârtopului unde ni se deschide o panoramă superbă cu valea Arpașului. De nu eşti grăbit, ceea ce la munte nu e bine, popasuri dese ţi se oferă, pătrunzînd în toiul luptei dintre apa ce curge năvalnic, chiar cînd e numai un fier, şi piatra năruită ce i se pune-n cale. O altă lume, nebănuită prin aspectul ei, se prezintă privirii. Aruncînd privirea către șesul Țării Oltului, rămîi uluit nu de înălţimea la care ai ajuns, ci de măreţia văii Arpașului ce se deschide sublim sub locul în care ne aflăm.
DSC02864
În coborâre la obârșia izvoarelor Arpașului
DSC02876
Belvedere superb cu valea Arpașului
Un scurt popas și începem ascensiunea spre Coama Podrăgelului o luptă prelungă cu urcușul devenit pieptiș și nemilos.  Însă la tot pasul mici tablouri de amănunt te ţin atent, încordat, de nu-ţi dai seama pe moment de osteneala depusă.  Întorcând privirea descoperi cum muchia Albota își desăvârșește forma tot mai sublimă.
DSC02874
Traseul de urmat spre strunga Podrăgelului urcâmd Coama Podrăgelului
DSC02878
Belvedere cu muchia Albotei în urcuș pe coama Podrăgelului
Ajunși în strunga Podrăgelului descoperim alte culmi muntoase alte priveliști ce-ți taie respirația. Privind înapoi facem o retrospectivă a efortului depus. În fundal se mai dezvăluie pentru încă o dată Porțiunea la Trei Pași de Moarte completată cu coborârea abruptă și prelungă de pe munchia Albota înspre Căldarea Vărtopului. De acolo un urcuș la fel de greu și istovitor. Însă nici viitorul nu ne oferea o perspectivă mai plăcută. În fața noastră se căsca un hău abrupt și o coborâre pe un horn plin de grohotiș până în căldarea Podrăgelului. De acolo trufașă și nemiloasă se înălța Muchia Podragului acest ultim zid care ne despărțea de cabana și lacul Podgragu. Înspre drepta parcă supărat pe noi vârful Arpașul Mare ascuns printre nori refuză să ne dezvăluie silueta sa încântătoare.
DSC02881
Porțiunea la Trei Pași de Moarte completată cu coborârea abruptă și prelungă de pe munchia Albota înspre Căldarea Vărtopului surprinsă din  Strunga Podrăgelului
DSC02883
Viziune înspre Căldarea Podrăgelului și munchia Podgragu surprinse de pe Strunga Podrăgelului
DSC02884
Viziune cu vârful Arpașu Mare ascuns trufaș printre nori surprins din șaua Podrăgelu

Simți pe moment cum piscurile nu se lasă doborâte ci asemenea unor mușuroaie se țin în șiruri neîntrerupte.  Prizonieri ai viitorului ce ne aștepta, ne resemnam cu soarta parcă imobilizaţi. Ne-a trecut prin minte vorba înţeleaptă a unui om învăţat: „Omul e mai slab decât un ou, dar mai tare decât un munte”. Pericolul dă curaj; naşte voinţă, chiar când duşmanul pare de neînvins. Ne unim puterile slabe și coborâm voinicește în căldarea Podrăgelului. Cu cât coborâm cu atât mai mult ni se dezvăluie silueta zveltă și mlădioasă a lacului Podgrăgelul  Aici în căldarea mai puțin umblată de turiști într-o liniște dumnezeiască el apare tăcut, enigmatic un ochi de smarald sădit în inima carpaților făgărășeni. Lacul Podrăgel la o altitudine de 2030 m se află în Căldarea Podrăgelului, între Piscul Podragului (Muchia Turnurilor Podragului) și Piscul Podrăgelului (Coama Vârtopului), sub traseul marcat cruce albastră (Cabana Podragu – Curmătură dintre Lacuri – Strunga Podrăgelului – „Portița Fruntii” – Portița Arpașului/Fereastra Zmeilor). Efortul de până aici ne-a fost răsplătit pe măsură. Privind în vale se dezvăluie sublim și orașul Victoria aici la granița județelor Sibiu și Brașov.  La o tresărire a privirii reperăm și creasta colțuroasă, sălbatică ce se definește între vârfurile Arpașu Mare și Podragu.

DSC02888
Viziune cu lacul glaciar Podrăgelu și muchia Podgragului
DSC02890
Belvedere cu orașul Victoria surprins din Căldarea Podrăgelului
DSC02896
Traseul de urcuș spre muchia Podragului surprins din căldarea Podgrăgelului
DSC02895
Traseul de coborâre dinspre Strunga Podrăgelului
DSC02894
Viziune înspre Culmea Podragu din căldarea Podrăgelului
DSC02892
Tablou al crestei Făgărașului în zona vârfurilor Arpașu Mare și Podragu surprins din Căldarea Podrăgelului

Părăsind Căldarea Podrăgelului începem urcușul lung, prelung și obositor pe muchia Podragu. Nici nu se putea o pedeapsă mai grea, alternanţa între licărirea salvării şi taina nedesluşitului. Nu aş putea spune că acel urcuș a fost o plăcere, decât acum când mă gîndesc la această bucată de drum chinuitoare. În sfârşit, ajungem la Șaua dintre Lacuri 2269 de metri iar peisajul copleșitor din jur deșteaptă din nou în noi bucuria reală. Jos în vale reperăm Cabana Podragu una din cabanele pitorești ale munților Făgăraș. Decorul din jurul ei este copleșitor iar centrul atenției este captat înspre lacul Podragu unul din lacurile glaciare de splendoare ale crestei Făgărașului. Cum poți descrie mai frumos și mai poetic  lacul Podragu. Farmecul lui stă în grandioasa panoramă ce-l înconjoară, un amfiteatru măreţ, lîngă care alte cetăți de stâncă mai mărunte măresc impresionanta panoramă glaciară. Mărginit de muchia Tărâța ochiul de apă de un azuriu incredibil farmecă ochiul, îl îmbată cu culorile vii ale paradisului. Acesta e farmecul muntelui, una din ademenirile lui. Domină. Cînd cerul e senin, aici de un albastru mediteran, vizibilitatea devine depărtată şi limpede. Priveliştea într-adevăr este impresionantă. Prinzi maiestatea domniei munţilor.

DSC02907
Belvedere cu cabana Podragu văzută de la Șaua dintre Lacuri
DSC02908
Panoramă cu lacul glaciar Podragu și căldarea Podragului mărginită de muchia Tărâța
DSC02909
Lacul Podragu la coborârea în căldarea Podragu
Retrospectiv întoarcem privirea spre locurile unde am trudit o bună parte din zi. Îmbrățișăm cu privirea munchia Albota, Coama Podrăgelului, căldarea Podrăgelului și gingașul lac Podrăgelul care ne zâmbește pentru ultima oară.
DSC02913
Viziune de ansablu cu munchia Albota, Coama Podrăgelului,  căldarea Podrăgelului și gingașul lac Podrăgelul surprinse de la șaua dintre lacuri
Coborâm degrabă în căldarea Podragului. Lacul Podragu este un lac glaciar din Munții Făgăraș. Acesta este situat în căldarea Podragu, la altitudinea de 2136 de metri. Are o adâncime de aproximativ 16 metri și o suprafață de circa 3 hectare. Lacul Podragu este al doilea cel mai mare lac din Munții Făgăraș, după lacul Bâlea. Lacul Podragu este alimentat de un izvor principal, dar și de precipitații. În zona alpină, precipitațiile cad în cantități mari. Din câte se știe lacul ar fi populat cu păstrăvi. Lacul Podragu are o culoare deosebită, un verde albăstrui, uneori foarte intens, care îți trezește admirația. Zona căldării, de asemenea, este superbă, peisajul fiind absolut pitoresc. Situat la obârșia văii Podragu, într-un circ glaciar aflat între muchiile Podragului (vest) și Tărâței (est), despărțite de Șaua Podragu,  lacul  s-a format în căldarea unui ghețar, prin acumularea apei provenite din ploi și zăpezi. În afară de precipitați, acesta mai este alimentat atât de către un izvor principal sudic, cât și din alte izvoare de suprafață circumferențiale. Evacuarea surplusului de apă se face prin partea de nord-vest printr-un emisar ce alimentează Lacul Podragu Mic și are un debit de 150 l/s.
DSC02926
Belvedere cu lacul glaciar Podragu
Și cum puteam trece prin căldarea Podragului fără a aminti în treacăt și de legendara Cabană Podragu. În anul 1885, Societatea Carpatină Transilvaneană (SKV) din Sibiu, a construit la lacul Podragu un adăpost de piatră, care nu a durat mult, ci s-a dărăpănat. În anii 1937-1939 Turing Clubul României a luat hotărârea de a construi o cabană turistică la Lacul Podragu, scop în care a arendat terenul necesar de la locuitorii comunei Ucea de Sus, a intocmit planurile și a executat cabana la Tălmaciu, urmând ca apoi să fie transportată în bucăți și montată la locul stabilit. Totodată, asociația a pornit la deschiderea și amenajarea drumului și a cărării care duce pe Valea Podragului până la lac. Datorită unor piedici apărute în calea realizarii acestei cabane, TCR-ul a renuntat la proiectul initial și a transportat cabana în apropierea Virfului Suru, montând-o pe locul numit Fruntea Moașei. – Actuala cabană Podragu a fost construită prin anii 1948-1949 de către Banca Națională a României pentru salariații săi, fiind dată în folosință în anul 1950. Actualmente ea este folosită ca și cabană turistică. Situată în partea centrală a Munțiilor Făgăraș, zona Turnuri-Podragu este una din cele mai vizitate zone montane din masiv. Este vizitată de turiștii care parcurg traseul de creastă, sau de cei care urcă aici pentru a se bucura de frumusețea zonei. Imortalizăm aici o fotografie de legendă răsplătind efortul depus după care cu forțe proaspete atacăm ultima redută a zilei – străpungerea crestei înspre șaua Podragu.
DSC02932
Fotografie în urcuș spre șaua Podragu
Cărarea ce te duce spre șaua Podragului pare fără de sfîrşit acum spre finalul zilei. Cu mare trudă urcăm din treaptă în treaptă. În sfîrşit ajungem în șaua Podragu.
DSC02935
În urcuș spre șaua Podragu
DSC02937
Ultima porțiune de urcuș spre șaua Podragu
Din șaua Podragu ca și călători osteniți de efortul depus admirăm dintr-un alt unghi panorama superbă a căldării glaciare Podragu, lacul Podragu și valea Podragu mărginite de muchia Podragului la vest și Muchia Tărâța la est.
DSC02939
Panorama superbă a căldării glaciare Podragu, lacul Podragu și valea Podragu mărginite de muchia Podragului la vest și Muchia Tărâța la est surprinse din șaua Podragu
De acum încolo ultimele obstacole spre treptele supreme ale împărăției Făgărașului nu mai sunt decât ziua prea scurtă și traseul sinuos de creastă ce traversează șaua Podul Giurgiului, șaua Ucea Mare, șaua Corabiei, șaua Ucișoara, șaua Orzănele. Poteca de creastă ne poartă alene acolind vârfurile Tărâța și Corabia dezvăluind spre nord căldarea amețitor de abruptă a Hârtopului Ucei iar înspre sud culmile domoale dinspre Podul Giurgiului cu văile Podul Giurgiului și Orzăneaua Mică. Suntem pe limita de demarcație a județelor Brașov și Argeș.
DSC02946
Traseu de crestă spre șaua Podul Giurgiului
DSC02953
Viziune înspre latura sudică a crestei cu valea Podul Giurgiului
DSC02957
Belvedere înspre Piscul Corabiei și Șaua Ucea Mare
DSC02969
Belvedere înspre căldarea Hârtopu Ucei și orașul Victoria din șaua Ucea Mare
În curând coloritul asfinţitului aducea o mîngîiere şi o recreere. Era epilogul une zile lungi și istovitoare pe creasta Făgărașului. Înspre valea Orzăneaua Mică din dreptul șeii Ucea Mare un binecuvântat loc de campare cu sursă de apă ne-a făcut cu ochiul. Coborâm cu ultimele puteri și întindem cortul în liniștea binecuvântată a altarului munților ce ne înconjoară. În curând întunericul nopții învăluie întreg peisajul și un somn prelung ne cuprinde ca un preludiu al zilei ce va urma când vom păși pe treptele cele mai înalte ale României.
Dimineața ne-a găsit degrabă cu forțe proaspete în dreptul Șeii Corabia la baza unui vechi drum al dorobanților ce despărțea Muntenia de Ardeal. Aici soarele răsfrîngea săgeţi sclipitoare înspre magnificul trapez  Viștea-Moldoveanu. Întoarcem privirea și mai reperăm încă odată traseul de creastă ce l-am urmat de la șaua Podragu și până aici. Pătrundem în șaua Ucișoara și suntem numaidecât la baza treptelor sublime ale templului Făgărașului. Privite de aici din șaua Ucișoara împărtășești pe deplin sentimentul că cele două vârfuri emblematice domină cu dezinvoltură și trufie văzduhul României. Spre nord crestele Făgărașului desăvărșesc din nou un tablou sublim cu valea adăncă abuptă a pârâului Ucișoara ce-și mână apele repezi până jos în vale spre orașul Victoria. În schimb înspre sud ne desfătăm privirea admirând culmile domoale ce se desfășoară înspre căldarea Moldoveanului și pârâul Orzăneaua Mare ce-și mână apele până în ținutul legendar al Țării Argeșului. În departăre muchiile munților Picuiata și Coastele Mari desăvârșesc portretul fără de cusur al crestei sudice.
DSC02971
Peisaj de creastă din dreptul Șeii Corabia cu traseul ce traversează Șaua Ucei Mari
DSC02973
Peisaj cu trapezul magnific Viștea-Moldoveanu în apropiere de șaua Ucișoara
DSC02976
Peisaj cu vârfurile Arpașu Mare și Podragu surprinse din dreptul Șeii Corabia
DSC02978
Peisaj înspre creasta sudică cu muchia Picuiata și valea Orzăneaua Mare surprins din șaua Ucișoara
DSC02989
Trapezul Viștea-Moldoveanu surprins din șaua Ucișoara
DSC02983
Peisaj înspre creastă sudică cu valea Moldoveanului surprinsă din șaua Ucișoara
DSC02994
Viziune înspre creasta nordică cu valea adâncă și abruptă a pârâului Ucișoara înspre Victoria din șaua Ucișoara
DSC03004
Fotografie în dreptul șeii Ucișoara
Sentimentul este copleșitor și simți cum parcă noi oamenii suntem este un fir de nisip pierdut în complexitatea universului. în fapt în fața veșniciei naturii ce suntem noi oamenii, niște biete viețuitoare care percepem că timpul nemilos, tiranic ne pecetluiește fără cale de întoarcere destinul. Însă naturii nu-i pasă de timp, avem multe de învățat de la ea. Timpul nu iubește și nu urăște pe nimeni, el este cu toți indiferent, el îi poartă pe toți la fel. De aceea cunoașterea-i măreață și frumoasă, cunoașterea-i mai scumpă ca un șirag de perle, căci timpul nimicește orice comoară dar înțeleptul și-nvățatul nu vor pierde niciodată. Până la vârful Viștea Mare nu ne mai desparte decât șaua Orzănele traversând santinela țepoasă a vârfului Ucișoara 2399 metri.
DSC03010
Fotografie la baza vârfurilor Viștea Mare și Moldoveanu
DSC03016
În dreptul vârfului Ucișoara
DSC03020
Urcușul spre vârful Viștea Mare din dreptul șeii Orzănele
Ce poate fi altceva urcușul spre vârful Viștea Mare decât muncă, o muncă dură, aspră, hapsână pe care nu o dorești dar nici nu o poți evita. Nu ai pe unde ocoli vârful Viștea și oricum trebuie să îți câștigi greu dreptul de a fi primit de suveran. Te simți ca un soldat supus să întreprinzi o misiune măreață iar comandanții nemiloși ne biciuesc cu un urcuș de 217 metri diferență de nivel cu o pantă de 45-50 de grade. Însă urcușul pe Viștea este în sine un adevărat test psihologic. În timp ce urci ești nevoit să îți cauți singur motive de a pune un pas după altul și apoi alt pas și altul mai departe. Nicăieri parcă nu e mai greu de a pune un pas unul după altul.
DSC03029
Urcușul nemilos spre vârful Viștea Mare
Ajuns sus pe Viștea Mare 2527 metri al treilea vârf al Carpațiilor României uiți parcă pe moment de orice urmă de oboseală. De sub abruptul Viștei pe aliniamentul crestei nordice reperăm jumătatea vestică a crestei Făgărașilor. În depărtare dacă ai noroc de vreme bună se poate repera semețul Negoiu, vârful Lespezi și Cornul Călțunului actorii principali ai crestei vestice. În fața lor ca niște străjeri falnici se întinde o minunată colecție de piscuri semețe începând cu Arpașul Mic, Arpașu Mare, vârfurile Capra și Vânătoarea lui Buteanu.
DSC03037
Viziune înspre creasta nordică de pe vârful Viștea Mare-latura vestică cu șeile Ucișoara și Orzănele
DSC03042
Belvedere cu orașul Victoria de pe vârful Viștea Mare
DSC03040
Panoramă cu latura vestică a crestei Făgărășului de pe vârful Viștea Mare-în prim plan cu vârfurile Arpașul Mic și  Arpașu Mare iar în plan îndepărtat cu vârfurile Capra și Vânătoarea lui Buteanu
Înspre latura estică panorama este de asemenea încântătoare. În fața noastră se înșiruie șaua Viștea, refugiul Viștea și colecția de vârfuri Hârtopul Ursului, Galbenele, Gălășescu Mare, Gălășescu Mic și Slănina.
DSC03043
Viziune înspre creasta nordică de pe vârful Viștea Mare-latura estică cu șaua Viștei și vârfurile Hârtopul Ursului, Galbenele, Gâlâșescu Mare, Gâlășescu Mic și Slănina
Rotind privirea la 180 de grade reperăm culmile sudice prelungi și ample dar domoale ce  completează broderia stâncoasă a crestei principale unde muchiile nordice apar prăvălite în rupturi scurte și brutale. Spre latura vestică a crestei reperăm culmile Podul Giurgiului și Mircea
DSC03039
Viziune înspre creasta sudică de pe vârful Viștea Mare-latura vestică cu culmile Podul Giurgiului și Mircea
iar pe latura estică splendida căldare a Văii Rele ce se definește pornind din dreptul lacului Iezerul Moldoveanului. În depărtare se profilează și silueta lungă și prelungă a muntelul Scărișoara.
DSC03054
Viziune înspre creasta sudică de pe vârful Viștea Mare-latura estică cu lacul Iezerul Moldoveanului și căldarea Văii Rele
DSC03052
Viziune înspre creasta sudică de pe vârful Viștea Mare-latura estică cu muntele Scărișoara în plan îndepărtat
DSC03067
Fotografie la vârful Viștea Mare
De aici până la Moldoveanu nu te mai despart decât 420 de metri. Suntem în apropiere de acoperișul României iar sentimentele împărtășite aici sunt unice, exaltare, beatitudine, poftă de viață.
DSC03045
Prim plan cu vârful Moldoveanu de pe vârful Viștea Mare
Spre vârful Moldoveanu muchia are un singur pasaj mai dificil – Spintecătura Moldoveanului . Aici în vâlcelul spre Valea Rea a murit cu ani în urmă un cetățean german coborând după flori de colț.
DSC03075
Traseul de creastă spre vârful Moldoveanu
Îmbătați la propriu de sentimentele trăite am pășit pe acoperișul României –Vârful Moldoveanu 2544 metri. În fața noastră ca și un omagiu suprem se deschide privirii spre desfătarea supremă imensa tălăzuire de piatră a crestei Făgărașului, cea mai amplă desfășurare de vârfuri și creste alpine din Carpații României. De aici cuprinzi întreaga zona a sfâșierilor glaciare, a piscurilor trufașe și a prăvăliturilor adânci deschisă de tripletul Ciortea la vest cu vârfurile Boia 2431 metri, Grohotișului 2395 metri, Ciortea 2426 metri și o încheie 30 de kilometri în zborul vulturului la est culmea Dara cu vârfurile Dara 2500 metri și Hârtopul Darei 2506 metri.
DSC03086
Viziune înspre latura vestică a crestei Făgărașului de pe vârful Moldoveanu 1
DSC03109
Viziune înspre latura vestică a crestei Făgărașului de pe vârful Moldoveanu 2
DSC03107
Viziune înspre latura vestică a crestei Făgărașului de pe vârful Moldoveanu 3
DSC03108
Viziune înspre latura vestică a crestei Făgărașului de pe vârful Moldoveanu 4
DSC03089
Viziune înspre latura estică a crestei Făgărașului de pe vârful Moldoveanu 1
DSC03102
Viziune înspre latura estică a crestei Făgărașului de pe vârful Moldoveanu 2
Chiar sub vârf pe latura estică reperăm ca o oglindă sclipind în soare Iezerul Triunghiular sau Iezerul Moldoveanului-obârșia Văii Rele care străbate splendida căldare cu același nume.
DSC03113
Viziune cu lacul glaciar Iezerul Triunghiular sau Iezerul Moldoveanului și obârșia Văii Rele surprinse de pe vârful Moldoveanu
Spre sud din Moldoveanu se desprinde o muchie care la muntele Scărișoara se desparte în două culmi Picuiata spre vest respectiv Scărișoara spre est. Acestea sunt cele mai întinse creste sudice lungi de 30 de km. și cu o suprafață de 365 km pătrați. Această unitate montană este mai mare decât Bucegiul fiind însăși un munte în sine ca și dimensiuni, suprafață și altitudine.  De-a lungul coamei Scărișoara ținând drumul oilor se poate coborî până în comuna Nucșoara, județul Argeș.
DSC03088
Viziune asupra crestei sudice de pe vârful Moldoveanu cu culmile Picuiata la vest și Scărișoara la est
DSC03111
Panoramă asupra crestei sudice de pe vârful Moldoveanu
DSC03110
Viziune cu valea Rea ce duce la comuna Nucșoara județul Argeș surprinsă de pe vârful Moldoveanu

Vârful Moldoveanu este vârful muntos cel mai înalt din România. Cu altitudinea de 2544 metri, Vârful Moldoveanu este al II-lea cel mai important vârf al lanțului muntos Carpați, după vârful Gerlachovský, din munții Tatra (Slovacia), cu o altitudine de 2.655 metri. Prima atestare documentară a munților Făgăraș este o hartă, „Chorografia Hungariae”, a lui Lazarius, tipărită în anul 1528. Originea numelui acestui vârf naşte şi acum multe dispute. Unii istorici spun că numele vine de la căţeluşa Molda, după care a fost denumită şi regiunea Moldovei. Mai mulţi cercetători au respins însă această idee şi spun că numele vârfurilor din Masivul Făgăraş au fost date după poreclele ciobanilor, singurii care urcau pe munte acum mai bine de 80 de ani. În anul 1938, în lucrarea „Ascensiuni grele în Munţii Făgăraşului” Alexandru Rudeanu scria: „Moldoveanu poartă numele de Muntele Valea Rea pe versantul lui estic, de Moldoveanu pe versantul vestic şi de Colţul Vistei Mari în Transilvania”. Deși nu se știe cu exactitate de unde a fost botezat vârful poreclit „Everestul României” sau „Acoperișul României”, cel mai probabil este vorba despre stâna unui cioban venit din Moldova care era amplasată în apropierea faimosului vârf. O altă variantă ar fi existența unui cioban numit Ion Moldoveanu, originar din Curtea de Argeș, ale cărui mioare pășteau în zona semețului vârf. De zeci de ani, localnicii din satele  Făgărașului îi spun vârfului „Cioca Moldoveanului”, unde „cioacă” înseamnă un vârf de munte sau de deal. Din păcate, nu se știe cine a fost primul om care a cucerit „Acoperișul României”. Din cauza piscurilor montane din jurul său, majoritatea de peste 2.400 de metri, vârful Moldoveanu este vizibil doar de pe creasta Făgărașului sau din aer, spre deosebire de multe din principalele vârfuri ale lanțului făgărășan, care sunt vizibile și din Depresiunea Făgărașului.

Aici pe vârful Moldoveanu preț de câteva clipe ești omul fericit, râvnit de împărați. Parcă nu bagi de seama trecerea vremii. Bagheta magică a naturii te-a fermecat și te-a binecuvântat în același timp. Simți aici de pe podiumul suprem al României cum în jurul tău joacă uriașii de pământ ai țării noastre cum virtutea se instalează în sufletul celui fără de prihană ca urmare a antrenamentului neîntrerupt. Trăiam astfel împlinirea completă a visului nostru. Între cer și pământ numai noi.
DSC03093
Fotografie  de pe vârful Moldoveanu
DSC03100
DSC03096
Cine a ajuns până aici este un învingător
DSC03106
Un omagiu adus veșnicului  suveran al României
Cine a ajuns până aici este un învingător semn că bogăția nu este deloc oarbă și presupune perspicacitate, tenacitate și mult curaj. Încărcați de aceste simțăminte profunde ne luăm la revedere de la veșnicul suveran al României stăpânul absolut al Împărăției Făgărașului  care ne zâmbește blând și binevoitor. Ne reîntoarcem la fratele său geamăn Viștea pe care doar trufașul Negoiu cu cei 2535 metri i-a răpit premiul de a fi cea de a doua culme măreață a României.
DSC03091
Viziune cu vârful Viștea Mare de pe vârful Moldoveanu
Dar el Viștea Mare completeză podiumul celor mai semețe vârfuri ale Carpaților Românești. De acolo poteca de creastă ne îndreaptă tot spre est mai precis spre Porțița Viștei loc magic unde parcă norii nestingheriți trec din Transilvania în Muntenia.
DSC03118
Vârful Moldoveanu văzut din Portița Viștea
DSC03119
Vârful Viștea Mare  văzut din Portița Viștea
DSC03130
Portița Viștea văzută din dreptul Refugiului Viștea
Dincolo de șaua Viștea, vârful Hârtopul Ursului cu cei 2461 de metri ai săi își saltă spinarea abruptă.  De aici din Hârtopul Ursului se pot repera ambele lacuri din Valea Rea respectiv Iezerul Triunghiular de sub Vârful Moldoveanu și lacul Gălășescu precum și toată căldarea Bândea din partea stângă.  în fața noastră spre est în continuare se deschide grandioasa panoramă a altor 30 de km de creastă a Făgărașilor. Asemenea oamenilor și munții alternează diferite stări de spirit.
DSC03122
Iezerul Triunghiular al Moldoveanului în urcuș spre vârful Hârtopul Ursului
DSC03123
Peisaj înspre creasta sudică cu Valea Rea surprinsă în urcuș spre vârful Hârtopul Ursului
DSC03126
Peisaj înspre căldarea Văii Rele surprins în urcuș spre vârful Hârtopul Ursului
În fața noastră urmează Gălășescu Mare 2470 metri de o agresivitate neliniștitoare. Aici la poalele muntelui Gălășescu Mare se află un excelent loc de campare în jurul Iezerului Gălășescu obârșia secundară a văii Rele. Aici în căldarea glaciară largă și ferită de vânturi apăreau cu ani în urmă ciopoare de capre negre. De acolo se poate coborî până la stâna lui Burnei și în continuare spre Nucșoara, loc de legendă al Argeșului. Aici în apropiere de Iezerul Gălășescu reperăm o serie morene, aglomerări de stânci rupte de ghețari la alunecarea lor pe abrupturi și văi, un fenomen glaciar cum numai aici în Făgăraș și Parâng îl poți admira în toată splendoarea lui.
DSC03139
Panoramă înspre Căldarea Gălășescu cu lacul glaciar Iezerul Gălășescu
DSC03137
Viziune cu lacul Gălășescu și traseul de creastă înspre vest cu vârfurile Hârtopul Ursului și Gălășescu Mare
Traversăm aprigul Gălășescu Mare pentru un popas pe fratele său mai blajin Gălășescu Mic  2433 metri. O ploaie necruțătoare cu grindină venită parcă din senin ne curmă toate speranțele de ajunge într-un timp util la Fereastra Mare a Sâmbetei.  O pânză deasă de picături reci și repezi se țeseau de-a curmezișul potecii de n-o mai puteam zări. Săgeți de foc brăzdau cerul. De după fiecare stâncă ca din răscolirea unui cuib de șerpi se ițeau suvițe albe de apă ce tăiau poteca în curmeziș apucând pe unde le venea la îndemână, ca să se rostogolească în goană zgomotoasă la vale. Nu aveam ce face. Trebuia să înaintăm. Liniștea obișnuită a înălțimilor se transformase într-o neîntreruptă muzică infernală. Ropotul ploii era întărit de zăngănitul metodic al șuvoaielor grăbite, de prelungul ecou al trăznetelor. După câteva minute de întuneric norii au prins a se destrăma iar soarele a început să lumineze din nou. Toate se petrecură în câteva clipe. Rămăseserăm înmărmuriți nu atât de frică cât de admirație în fața năprasnicei măriri a șuvoiului, domolit peste câteva minute. Scăpați de pericol contemplam parcă măreția elementului naturii aflată în plină furie. Până la Fereastra Mică a Sâmbetei nu te mai desparte decât un urcuș pe culmile domoale ale vârfului Gălășescu Mic.
DSC03143
În urcuș pe vârful Gălășescu Mic spre Fereastra Mică a Sâmbetei
Din Fereastra Mică a Sâmbetei spre sud de desfășoară Muchia Scărișoara-Picuiata  desprinsă din vârful Moldoveanu asemenea unei potcoave. Aici de pe valea Bândei se urcă spre zona de tranziție de la relieful glaciar spectacular cu mari prăvălituri și stâncării la ținutul culmilor masive dar domoale și al plaiurilor alpine primitoare.  De la frumoasa piramidă a Vârfului Urlea creasta Făgărașului virează 90 de grade spre sud circa 2 km pentru ca la Fundul Bândei  să revină la fel de brusc pe direcția estică. Creasta Urlea-Dara face practic trecerea de la stâncă la iarbă.
DSC03151
În coborâre spre Fereastra Mică a Sâmbetei
Suntem în apropiere de Căldarea glaciară a Bândei deosebit de frumoasă dar extrem de periculoasă. Iarna aici se produc cele mai sălbatice avalanșe din România iar vara nici măcar ploaia să nu te prindă pe acolo. Aici ca într-o coroană ce înconjoară valea reperăm trufașe și semețe de la vest la est  vârfurile Cheia Bândei 2383 metri, Urlea 2473 metri, Iezerul 2429 metri și Fundul Bândei 2454 metri.
DSC03148
Viziune înspre Căldarea Glaciară Bândea de la vest la est cu vârfurile  Cheia Bândei 2383 metri, Urlea 2473 metri, Iezerul 2429 metri și Fundul Bândei 2454 metri.
Sub noi se deschide o panoramă cu refugiul urmat de traseul de creastă spre vârful cu 4 nume Budru, Glemea, Vârful între Ferestre sau Slănina cu a sa altitudine de 2268 metri. După traversarea acestui vârf urma a se deschide Fereastra Mare a Sâmbetei a cărei frumusețe aveam să o admirăm mai în profunzime în coborâre.
DSC03162
Viziune cu refugiul din Fereastra Mică a Sâmbetei și traseul de creastă înspre vest cu vârful Gălășescu Mic în urcuș pe vârful Slănina
Cu un ultim efort încununat de succes ajungem în sfârșit la Fereastra Mare a Sâmbetei. în depărtare ca un mesaj de la revedere mai reperăm impozanta piramidă a trufașului Urlea și căldarea spectaculoasă a Bândei.
DSC03164
În coborâre spre Fereastra Mare a Sâmbetei
DSC03169
   Viziune înspre vârful Urlea în coborâre spre Fereastra Mare a Sâmbetei
DSC03170
Panoramă cu căldarea glaciară Bândea în coborâre spre Fereastra Mare a Sâmbetei 1
DSC03167
Panoramă cu căldarea glaciară Bândea în coborâre spre Fereastra Mare a Sâmbetei 2
Jos în vale înspre Ardeal se deschide impozanta și fascinanta vale a Sâmbetei.
DSC03174
Viziune înspre cabana Valea Sâmbetei surprinsă din dreptul Ferestrei Mari a Sâmbetei
DSC03175
Viziune înspre valea Sâmbetei suprinsă din dreptul Ferestrei Mari a Sâmbetei
Aici la capăt de drumeție pe creasta Făgărașului am simțit că devenisem un fir din imensitatea nedesluşită. Trăiam clipele de extaz ce te eterizează în faţa infinitului indisolubil  în care se contopea cer, pămînt şi fiinţa noastră. În amorţeala fericirii pe care o trăiam, începură să joace înaintea noastră lumea vie a zînelor din poveştile copilăriei, urmărind mutarea înceată a stelelor în jurul celei polare, gîndurile fără voie se înălţau şi mai sus de ele, în taina nepătrunsă a puterii ce le mişca. Sub farmecul măreţ al naturii impunătoare, ne lămuream licăririle născute în sufletul celor ce trăiau mai adesea cu ea. Aşa au luat naştere poveştile; aşa a izbucnit în versuri simple răscolirea sufletului celui izolat de lume
DSC03181
Fotografie în dreptul Ferestrei Mari a Sâmbetei la sfârșitul traseului de creastă
Cu privirea mijind spre est unde se continua traseul de creastă am făcut un legământ -să ne reîntoarcem cât mai curând spre a completa în integralitate drumul printre nori al Făgărașului până acolo unde cel mai semeț masiv al României își lasă grumazul gârbovit cu culmi domoale spre Plaiul Foii predând parcă stafeta semețului Crai al Carpaților -Munții Piatra Craiului.
DSC03179
O utimă imagine cu poteca ce continuă spre estul crestei Făgărașului
Mărginită la vest de maestuoasa muchie a Drăgusului, la est de muchia Cataveiu, Valea Sâmbetei este una din văile nordice glaciare ale munților Făgăraș în care practicarea sporturilor de iarnă, skiul si snowboardul in principal, se poate face până tirziu în primavară, în luna mai, sau chiar când bujoreii de munte îi impinzesc versantii, în luna iunie. Traseul de coborâre pe Valea Sâmbetei este poate unul dintre cele mai pitorești ieșiri din creasta Făgărașului. Pragul glaciar te îndeamnă la o coborâre de aproape 1000 de metri diferență de nivel însă priveliști minunate primitoare te îndeamnă să trăiești o adevărată tihnă sufletească.
DSC03184
În coborâre pe valea Sâmbetei de la Fereastra Mare a Sâmbetei
În curând aveam să dăm de jnepeni una dintre cele mai plăcute întâlniri în zona alpină.  Grija la fiecare pas, atenția la fiecare obstacol cumulată cu oboseala ne stresează și ne răpește plăcerea contemplării locurilor. Dar încercăm să facem un ultim efort și  întorcând pentru utima dată privirea reperăm un ultim tablou al crestei cu muchia Drăgușului.
DSC03188
Panoramă cu muchia Drăgușului în coborâre pe valea Sâmbetei
Suntem fericiți căci nu am putut da altă numire mulțumirii ce am simțit-o acolo în izolarea deplină a imensității desfășurată înaintea ochilor. Amețiți de lumină, de aerul răcoros, de zarea largă poposim o bucată de vreme uluiți de atâta farmec la care luăm parte. Întorcând privirea și spre culmea Sâmbetei sorbim parcă cu privirea bolta nemărginită a cerului, făpturile variate ale munților, podoaba mândră a brazilor.
DSC03190
Panoramă cu muchia Sâmbăta  în coborâre pe valea Sâmbetei
Pe cealaltă parte a muntelui pe valea pârâului Sâmbăta amurgul serii se lasă peste tabloul neuitat al naturii care ne apare când înourată și mohorâtă, când surâzătoare, fețe ale veșnicei vieți, distrugere și zămislire, fecunditate și podoabă într-o ritmică alternanță unitară prin construcție. Roata vieții e aceeași. Așa stă scris în frumusețile sculpturale ale mândrului Făgăraș.
DSC03196
DSC03197
DSC03199
DSC03200
DSC03201
DSC03203
DSC03207
DSC03209
DSC03210
DSC03211
DSC03215
DSC03216

Am ajuns spre seară la Cabana Valea Sâmbetei punctul terminus al drumeției noastre.

Situată în partea estică a Munților Făgăraș la 1400 m altitudine, Cabana Valea Sâmbetei este una din principalele porți de intrare în masiv, atât pentru parcurgerea crestei Făgărașilor, dar și ca punct de plecare către cel mai înalt vârf din țara noastră, Moldoveanu-2544 m, situat la 5 ore de mers. Accesul la cabană se face din DN1 din satul Sâmbăta de Jos, urmând drumul care duce la Mănăstirea Brâncoveanu, drum asfaltat, iar de aici 4 km de drum forestier urmat de o poteca turistică ușoară. În total 3 ore, de la Mănăstirea Brîncoveanu și până la cabană. Marcajul este triunghi rosu, iar poteca este pe malul pârâului Valea Sâmbetei. Din creasta principală, cel mai recomandat traseu de acces este prin Fereastra Mare a Sâmbetei, cu o durata de 1 oră si 30 minute, marcaj triunghi rosu. Aflată ca si majoritatea cabanelor din Făgăraș la limita golului alpin, cabana oferă o frumoasă vedere asupra Văii Simbetei, culminând cu Fereastra Mare și renumitul Colț Bălăceni, denumit și Matterhorn-ul Romaniei. Prin amplasarea ei, cabana ofera acces ușor atât vara cât și iarna către partea superioară a văii Sâmbăta, pentru parcurgea unor trasee de o zi, dar mai ales iarna către pârtiile naturale de ski care străjuiesc valea.

Aici din pragul cabanei nu ne-a mai rămas decât să exclamăm cu voce neîntreruptă – Adio Făgăraș, podoabă stâncoasă nestemată a României, vei aveea întotdeauna un loc special în sufletul nostru. 

Păstrând proporțiile cine ajunge pe crestele înalte ale munților Făgăraș are aceeași voluptate care îl încearcă și pe temerarul ce se avântă în luptă cu verticalitatea Everestului. Și unul și altul caută izbânda. Și unul și altul își depășesc propriile limite. Și unul și altul știu că trecuți dincolo de nori au ajuns acolo sus la granița abia văzută a lumii. Și cât de minunată li se pare lumea aceasta. Mă bucur că am putut împărtăși un asemenea sentiment pe cea mai semeață creastă a României. În România masivul Făgăraș este superlativul absolut în materie de creastă montană. Traversarea crestei Făgărașului este o adevărată lecție de psihologie care îți definește personalitatea, îți testează curajul, îndârjirea, tenacitatea și răbdarea. Izvoarele țâșnind din peretele muntos îți dau senzația unui uriaș din care emană viață iar stâncile sale colosale desăvârșesc un adevărat templu al naturii.  Impresionante sunt și vor rămâne acele portițe care parcă dezvăluie două lumi, două regiune istorice Ardealul și Muntenia unite prin același liant granitic. Totodată monumentalele sale vârfuri domină văzduhul României. De neuitat vor rămâne și lacurile glaciare de legendă de o gingășie extraordinară.